Hétórányi tekerés után furcsa sprint döntött

000 1EZ6P4
2019.03.23. 18:57

Julian Alaphilippe nyerte az év első nagy tavaszi klasszikusát, a Milánó–San Remo kerékpárversenyt. A Quick-Step bringás egy tízfős csoporttal együtt érkezett a célegyenesbe, majd jól időzített hajrával győzött. Kusztor Péter a 141. helyen fejezte be a versenyt.

A Milánó–San Remo a kerékpáros szezon egyik leghosszabb versenye a maga 291 kilométerével, és az egyike az öt Monumentumnak nevezett kiemelt versenynek. A terep nem kimondottan nehéz, csak néhány kisebb emelkedőt tartalmaz, de éppen ezért elég kiszámíthatatlan. Klasszikus sprinter, egynapos specialista, de az utolsó domb miatt akár hegyi menő is képes nyerni, húsz-harminc esélyest lehetett felsorolni idén is a mezőnyből. 

A nevezési listán ráadásul hosszú idő után vége újra magyar bringást is lehetett találni, Kusztor Péter a Team Novo Nordisk tagjaként startolt el Milánóból. A versenyen Bodrogi László volt az utolsó magyar bringás, még 2007-ben tekert az olasz klasszikuson.

A szabadkártyás Team Novo Nordisk elég aktív volt, négy bringás is benne volt a verseny elején kialakult tízfős szökevénycsoportban, ami 10 perces előnyt is összehozott. Kusztor maradt a mezőnyben. 

Az igazi verseny valahol 250 kilométernél szokott kezdődni, addig a legjobbak csak utazás van, igaz, hosszú és fárasztó utazás, 43-44 kilométer per órás átlagsebességgel. A szökevények igazi üldözése 200 kilométer után kezdődött meg, lassan el is fogyott minden előnyük. A legtovább Masnada (Androni-Giocattoli) tartott ki, őt a céltól 25 kilométerre fogták meg.

Ekkor már az erősebb csapatok kontroll alatt tartották a versenyt, az utolsó, döntő jelentőségű emelkedőre, a Poggióra készült már mindenki. A dombon meg is lódult a mezőny, a Quick-Step csapata diktált nagy iramot, szét is húzta a sort, több sprinter le is szakadt. Ezután jöttek az egyéni akciók, többek között Alaphilippe is megindult, így az utolsó hét kilométert egy hétfős csoport kezdte meg együtt. Elég jó nevekből állt a csoport, itt tekert a 2017-es győztes Michal Kwiatkowski, a háromszoros világbajnok Peter Sagan, a világbajnoki címvédő Alejandro Valverde és az Európa-bajnok Matteo Trentin is. Később még felzárkózott pár bringás, így 11-en kezdték meg az utolsó kilométereket. 

A célegyenesben kicsit megtorpant a csoport, senki nem akarta vállalni a vezetést, de végül Alaphilippe robbantott. A tempóját nem tudták átvenni, így a francia bringás az utolsó métereken már feltett kézzel gurulhatott át. Olivier Nasen (AG2R) szerezte meg a második helyett, harmadikként pedig Kwiatkowski (Sky) gurult be. Sagan kicsit későn indított, be volt zárva, így csak negyedik lett.

Kusztor Péter nem tudott megérkezni az élcsoporttal, 10 perc 18 másodpercet kapva a 141. helyet szerezte meg.

Alaphillipe eddig nagyszerű idényt fut, már hét győzelmet szerzett. Ezek közül kiemelkedik a két hete megnyert Strade Bianche, és az ezen héten behúzott Tirreno–Adriatico-szakasz. Bár nem az a kimondott sprinter, mezőnyhajrában is győzni tudott.

Eredmények:

1. Julian Alaphilippe (francia, Deceuninck-QuickStep) 06:40:14
2. Oliver Naesen (belga, AG2R La Mondiale)
3. Michal Kwiatkowski (lengyel, Team Sky)
4. Peter Sagan (szlovák, Bora-Hansgrohe)
5. Matej Mohoric (szlovén, Bahrain-Merida)
6. Wout van Aert (belga, Jumbo-Visma)
7. Alejandro Valverde (spanyol, Movistar Team)
8. Vincenzo Nibali (olasz, Bahrain-Merida)
9. Simon Clarke (ausztrál, EF Education First)
10. Matteo Trentin (olasz, Mitchelton-Scott)