2024. július 14. 21:00
Spanyolország
Anglia

Armstrong csillagászati rajtpénzt kapott Ausztráliában

2019.04.01. 21:42

Mesés rajtpénzt kapott a 2009-es ausztrál körversenyen való részvételéért a doppingolással lebukott korábbi országúti kerékpáros, Lance Armstrong.

Dél-Ausztrália szövetségi állam kormányának gazdasági minisztere hétfőn közölte, hogy másfél millió ausztrál dollárt - azaz 300 millió forintot - fizettek a korszak amerikai sztárjának azért, hogy pályafutása során először elinduljon a Tour Down Underen.

"Korábban is szerettük volna nyilvánosságra hozni a megállapodást, de tízéves titoktartási kötelezettség akadályozott bennünket" - jelentette ki Rob Lucas hozzátéve, Armstrong a rajtpénzen felül a szervezők költségén repült első osztályon, illetve szállt meg luxushotelekben.

A szerződés nem tartalmazott doppingolásra vonatkozó cikkelyt, így a pénz nem követelhető vissza. A most 47 éves ex-bringás 2010-ben és 2011-ben is versenyzett Ausztráliában, de azokat a kontraktusokat egyelőre nem lehet közzé tenni.

Mike Turtur versenyigazgató ugyanakkor megvédte a csillagászati gázsit, mondván, Armstrong részvétele óta folyamatosan emelkedik az Adelaide környékén zajló viadal bevétele, és az amerikai kerekesnek köszönhetően figyelt fel rá a világ.

Armstrongot az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége 2012-ben megfosztotta mind a hét Tour de France-elsőségétől, és örökre eltiltotta a sportágtól, miután kiderült: a sporttörténelem egyik legkifinomultabb doppingcsalását követte el.

A sportoló sokáig tagadta, hogy bűnös lenne, 2013 januárjában azonban beismerte, hogy tiltott szerek segítségével érte el sikereit. (MTI)