A frászt hozta magára, de zseniális mentéssel győzelembe menekült

000 1G0437
2019.04.28. 19:45

Jakob Fuglsangnak egyszerre volt remek és pocsék tavasza. Az Astana dán kerékpárosa a nagy egynapos versenyeken kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott, de a győzelem sosem jött össze neki. A Liege–Bastogne–Liege-en is elbukhatta volna a győzelmet egy kanyarban, de egy nagy mentéssel nyeregben maradt. 

Liege–Bastogne

–Liege az öt Monumentumnak nevezett kerékpárverseny közül a negyedik a sorban a Milánó

–San Remo , a Flandriai körverseny és a Párizs

–Roubaix után, 

és az utolsó a tavasszal. Ez a verseny a legrégebbi is, már 1892-ben megrendezték ezt a belgiumi futamot.

A Liege–Bastogne –Liege 256 kilométere távja és tucatnyi elég kemény emelkedője miatt nemcsak az egynapos menők versenye, hanem hegyi menők és háromheteseken jól szereplő kerékpárosoké is. 

A világbajnoki címvédő Alejandro Valverde már négyszer nyerte meg, idén is az esélyesek közé tartozott. Vasárnap azonban végig sem ment a pályán, nagyjából 150 kilométer után kiszállt a Movistar kerékpárosa. Valószínűleg nem bírta a hideg, esős időt. A spanyol pár napja a Fleche Wallone-ról is kellemetlen emlékekkel távozott, akkor lenyelt egy méhet.

A verseny az utolsó 65-70 kilométeren vált izgalmassá. Az egyik emelkedőn egy tízfős szökevénycsoport alakult ki, ami 40-50 másodperces is összehozott. Elég sok csapat képviseltette magát ebben a csoportban, így egy darabig úgy tűnt, innen kerülhet ki a győztes, nem kezdték meg őket üldözni.

Az ikonikusnak számító La Redoute nevű hegyen Tanel Kangert (EF Education) tempózott el egyedül a szökevénycsoportból, de az utolsó komolyabb emelkedőn a főmezőnyben az Astana iramot váltott, és semlegesítette a szökést. Ekkor újabb akciók indultak, szétszakadt a sor, Fuglsang Michael Woddsszal (EF Education) és Davide Formolóval (Bora Hansgrohe) lépett meg. Fuglsang aztán már szólóban tekert tovább, mindenkit leszakított, és az üldözőcsoportok sem tudtak közelíteni hozzá.

Az utolsó 15 kilométert egyedül tette meg, bő fél perc előnye volt, igaz, ezt majdnem sikerült elszúrnia, egy lejtős részen egy hihetetlen mentéssel maradt a nyeregben, amikor kicsúszott a hátsó kereke. Az utána lévő négy kilométeren már nem volt gondja, megszerezte a győzelmet. Elég sokat küzdött ezért.

Fuglsang tavasszal sokszor közel volt már az első helyhez, a Strade Bianche-on Julian Alaphilippe verte meg a végén, az Amstel Gold Race-en eltaktikázták a szökést, akkor csak harmadik lett, majd aFleche Wallone emelkedőjén is kikapott Alaphilippe-től