16:00, November 30.
Ausztrália 0
Dánia 0
al-Dzsanúb Stadion D csoport
16:00, November 30.
Tunézia 0
Franciaország 0
Education City Stadion D csoport
20:00, November 30.
Lengyelország 0
Argentína 0
974 Stadion C csoport
20:00, November 30.
Szaúd-Arábia 0
Mexikó 0

Már a nagy hegyek előtt bevadult a Giro d'Italia

2019.05.23. 18:10

A Giro d'Italia 12. szakaszát Cesare Benedetti (Bora-hansgrohe) nyerte, aki egy ötfős szökevénycsoportból hajrázott a legjobban. A mezőny darabokra szakadt egy nagy szökés és a támadások miatt, a rózsaszín trikót Jan Polanc (UAE Team Emirates) vette át Valerio Contitól. A favorit Primoz Roglichoz képest Mikel Landának (Movistar) és Miguel Angel Lópeznek (Astana) sikerült faragnia a hátrányán. 

Cesare Benedetti ünnepli szakaszgyőzelmét a Giro d'Italián
Cesare Benedetti ünnepli szakaszgyőzelmét a Giro d'Italián

A Giro d'Italiának a fele már lement, de az igazi verseny csak csütörtökön kezdődött, egymás után jönnek a kemény hegyi szakaszok, ahol már egyik rózsaszín trikóra pályázó bringás sem pályázhat, míg másoknak egyszerűen a túlélés lehet a tét.

G19 T12 Pinerolo alt jpg-3

A 12. szakasz még csak olyan kóstoló volt, a Cuneo és Pinerolo közötti 158 kilométeren hullámzott a terep, de egy nagyobb hegy, az 1248 méter magas Montoso azért próbatételt jelentett. A hegyre viszonylag meredek (átlagosan 9,4%) emelkedő vezetett fel, és a lejtmenet is sem volt egyszerű.

Az elég hamar eldőlt, hogy csütörtökön két verseny fut párhuzamosan. A szakasz elején egy nagy, 24 fős szökevénycsoport alakult ki, szinte minden csapat képviseltette magát benne, és meredeken nőtt az előnye. Több mint 13 percre mentek el a szökevények, és nem igazán üldözték őket, így az elmenésben lévők játszhatták le egymás között a szakaszgyőzelmet. Közülük összetettben Jan Polanc (UAE) állt legjobban, aki csak 5 perc 24 másodpercre volt a rózsaszín trikós Valerio Contitól. Ő nem is nagyon erőltette az üldözést, hiszen Polanc a csapattársa, aki még a következő hegyi szakaszokon is képes lehet megtartani a trikót. 

A 12. etapot a 100 éve született klasszisnak, Fausto Coppinak is dedikálták, aki ráadásul 1949-ben pont itt vitt végig, egy heroikus, 192 kilométeres szökést. 

A Montoso a szökevénycsoportot is szétszedte, Polanccal már csak Damiano Caruso (Bahrain-Merida), Dario Cataldo (Astana), Eddie Dunbar (Ineos), Eros Capecchi (Deceuninck-Quick Step) és Gianluca Brambilla (Trek-Segafredo) tartott.

Gianluigi Brambilla vezeti a sort Jan Polanc előtt a Montoso emelkedőjén
Gianluigi Brambilla vezeti a sort Jan Polanc előtt a Montoso emelkedőjén

A meredeken a nagyok harca is megkezdődött, az Astana jól előkészítette a támadását, Hirt szivárgott el a főmezőnytől, majd nem sokkal később a legjobb hegyi menőjük Miguel Angel López váltott ritmust. Utána ugrott Mikel Landa (Movistar) is. Mindkettejüknek 6 perc fölött volt a hátránya, így rá is kényszerültek a korai támadásra. Jól összedolgoztak, sikerült is eltávolodniuk a Roglic–Nibali-csoporttól. Mindketten kaptak egy-egy segítőtársat is, a korábbi szökésből Sutterlin és Boaro maradt vissza csapatkapitányának fogni a szelet és tempót menni. A lejtmenet után igazi üldözőverseny kezdődött. 

Az első helyért az utolsó kisebb emelkedőn indult meg a harc, Brambilla és Capecchi volt kedvező pozícióban, de a célegyenesben már öten voltak együtt, és Benedettinek volt a legjobb a hajrája. A 31 éves olasz bringásnak ez volt élete első profi győzelme. Polanc 25 másodperces hátránnyal, hatodikként gurult át a célon, de így is simán átvette a rózsaszín trikót, mert a favoritok csoportja 8 percet kapott. Polanc így 4 perc 7 másodperccel vezet Primoz Roglic előtt.

GettyImages-1151207165

Landa és López támadása fél percet hozott nekik, de még így is több mint négypercnyire vannak Roglictól. 

A következő napokban jönnek az igazi hegyi szakaszok, kétezer méter feletti csúcsokkal, 

Eredmények: 
12. szakasz, Cuneo–Pinerolo 158 km
1. Cesare Benedetti (olasz, Bora-Hansgrohe) 3:41:49
2. Damiano Caruso (olasz, Bahrain-Merida) 
3. Edward Dunbar (ír, Team Ineos)
4. Gianluca Brambilla (olasz, Trek-Segafredo) + 2 mp.
5. Eros Capecchi (olasz, Deceuninck-QuickStep) + 6 mp.
6.  Jan Polanc (szlovénia, UAE Team Emirates)+ 25 mp

Összetett:

1. Jan Polanc (szlovén, UAE Team Emirates) 48:49:40
2. Primoz Roglic (szlovén, Team Jumbo-Visma) +4:07
3. Valerio Conti (olasz, UAE Team Emirates) +4:51
4. Eros Capecchi (olasz, Deceuninck-QuickStep) +5:02
5. Vincenzo Nibali (olasz, Bahrain-Merida) +5:51
6. Bauke Mollema (holland, Trek-Segafredo) +6:02
7. Rafal Majka (lengyel, Bora-Hansgrohe) +7:00
8. Richard Carapaz (ecuadori, Movistar Team) +7:23
9. Andrey Amador (Costa Rica-i. Movistar Team) +7:30
10. Hugh John Carthy (brit, EF Education First) +7:33