16:00, November 29.
Ecuador 1
Szenegál 2
Kalifa Nemzetközi Stadion A csoport
16:00, November 29.
Hollandia 2
Katar 0
al-Bajt Stadion A csoport
20:00, November 29. ÉLŐ
Wales 0
Anglia 0
Ahmad bin Ali Stadion B csoport
20:00, November 29. ÉLŐ
Irán 0
Egyesült Államok 0

Már az első kétezres hegy csúcsra járatta az izgalmakat a Giro d'Italián

2019.05.24. 18:12

Az idei Giro d'Italia,első,  2200 méter feletti hegyi befutójátt az orosz Ilnur Zakarin (Katyusha) nyerte. Zakarin győzelmével visszajött az esélyesek közé. A rózsaszín trikós Jan Polanc (UAE-Team Emirates) értékes perceket veszttett, de az első helyét még megőrizte. A legnagyobb esélyes Roglic jól tartotta tartotta magát a hegyeken, de több riválisa is közelebb került hozzá, egyre szorosabbá kezd válni a Giro. A nap vesztese Miguel Angel López (Astana), akit a technika a legrosszabbkor hagyott cserben.

Ilnur Zakarin ünnepli szakaszgyőzelmét a Giro d'Italián
Ilnur Zakarin ünnepli szakaszgyőzelmét a Giro d'Italián

A csütörtöki ízelítő után pénteken, a 13. szakaszon végre elérkezett az első valódi hegyi szakasz. A Pineroloból induló, 196 kilométer hosszú szakasz két első és egy második kategóriás emelkedőt is tartalmazott, a befutó pedig 2247 méter magasan, Ceresole Reale településen volt. Az erre a szakaszra jutó 5187 méternyi szintkülönbség a harmadik legtöbb az idei Giro útvonalában.

G19 T13 CeresoleR alt jpg

Az első szökés 18 kilométernél alakult ki, Luis Mas (Movistar), Krists Neiland (Israel Cycling Academy) és Dario Cataldo (Astana) lépett el a mezőnytől, ami már előrevetítette, hogy az Astana az előző napihoz hasonló taktikával készül. A mezőny az első kisebb, de még nem kategorizált emelkedőnél több részre szakadt. A szökevényekhez csatlakozott Bauke Mollema (Trek-Segafredo) és Ilnur Zakarin (Katyusha) is az összetett győzelemre még esélyesek közül.

Az első, átlagban 6,8 százalékos meredekségű Colle del Lys hegyre Giulio Ciccone (Trek-Segafredo) ért fel elősként, amivel visszavette a kék trikót csapattársától, Gianluca Brambillától. A lejtmenetben a szökésben résztvevő Tao Geoghegan Hart (Team Ineos) bukott, ami után nem tudta folytatni a versenyt.

A 22 csapatból már csak Hétnek teljes a létszáma.

A szökevénycsoportba minden, az összetett verseny szempontjából érdekelt csapat adott legalább egy versenyzőt, ami komoly taktikai csatát ígért a két hátralévő emelkedőn. Az előnyük a második hegy lábánál két perc perc körül volt. A rózsaszín trikós Jan Polanc (UAE-Team Emirates) átmenetileg leszakadt Roglicéktól, de a lejtmenetben vissza tudott zárkózni a főmezőnyhöz. 

A Pian del Lupo hegy tetején megint Giulio Ciccone gurult át elsőként, így már 90 ponttal vezette a hegyi összetett versenyt. A nap utolsó emelkedőjén egy ötfős csoport lépett meg a szökevényektől, akik a főmezőnytől, de néhány kilométer után Mollema, Zakarin és Formolo (Bora-Hansgrohe) váltott vezetéssel utolérte őket, így 16 kilométerre a céltól ismét egy bolyban tekertek a szökevények, az előnyük két perc felett volt.

A főcsoportból Mikel Landa (Movistar) támadott elsőként, akihez csapattársai, Amador és Carretero is visszamaradt a szökésből. A ritmusváltástól a rózsaszíntrikós Polanc és Simon Yates (Mitchelton-Scott) is leszakadt. Miguel Angel Lópeznek, az Astana kapitányának a legroszabb pillanatban esett le a lánca, amivel legalább félpercet elvesztegetett. Öt kilométerre a céltól hárman, Mollema, Zakarin és Mikel Nieve (Mitchelton-Scott) haladt, mögöttük pedig Landa közelített. Zakarin előbb Mollemát majd Nievét is lerázta magáról, és megnyerte a szakaszt. Nieve második lett, a harmadik helyet pedig Landa szerezte meg, több mint egy percet faragott hátrányán összetettben. 

Roglic és Nibali tart a cél felé
Roglic és Nibali tart a cél felé

Az esélyesek csoportjában csak Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida), Richard Carapaz (Movistar) és Rafal Majka (Bora-Hansgrohe) maradt Roglic mellett. Majka és Carapaz támadására nem reagált Roglic, csak Nibalira figyelt. A célig Roglic és Nibali is megpróbálta leszakítani a másikat, de végül azonos idővel értek be.  Roglicnak a 13. szakasz után viszont még több ellenfélre kell figyelnie, Zakarin 31, Mollema pedig 41 másodpecre közelítette meg. Sűrű az élmezőny a negyedik és a nyolcadik között is csak két perc a különbség.

Szombaton a 14. szakasszal folytatódik a Giro. A Saint-Vincent és Courmayeur közötti 131 kilométer lesz a verseny egyik királyszakasza, a versenyzőkre öt hegy is várni fog, a befutó a Mont Blanc olaszországi lábánál lesz.

Eredmények:
13. szakasz

1. Ilnur Zakarin (orosz, Katyusha) 5:34:40
2. Mikel Nieve (spanyol, Mitchelton-Scott) + 35 mp.
3. Mikel Landa (spanyol, Movistar) + 1:20 mp.
4. Richard Carapaz (equadori, Movistar) + 1:38 mp.
5. Bauke Mollema (holland, Trek-Segafredo) + 1:45 mp.
6. Rafal Majka (lengyel, Bora-Hansgrohe) + 2:07 mp.
7. Primoz Roglic (szlovén, Team Jumbo-Visma) + 2:57 mp.
8. Vincenzo Nibali (olasz, Bahrain-Merida) ,,
9. Pavel Sivakov (orosz, Team Ineos) + 3:34 mp.
10. Davide Formolo (olasz, Bora-Hansgrohe) + 3:50 mp.

Összetett:

1. Jan Polanc (szlovén, UAE Team Emirates) 54:28:59
2. Primoz Roglic (szlovén, Team Jumbo-Visma) + 2:25 mp.
3. Ilnur Zakarin (orosz, Katyusha) + 2:56 mp.
4. Bauke Mollema (holland, Trek-Segafredo) + 3:06 mp.
5. Vincenzo Nibali (olasz, Bahrain-Merida) + 4:09 mp.
6. Richard Carapaz (equadori, Movistar) + 4:22 mp.
7. Rafal Majka (lengyel, Bora-Hansgrohe) + 4:28 mp.
8. Mikel Landa (spanyol, Movistar) + 5:08 mp.
9.  Pavel Sivakov (orosz, Team Ineos) + 7:13 mp.
10. Miguel Angel López (kolumbiai, Astana) + 7:48 mp.