Giro d'Italia: A szuperfavorit majdnem átrepült a korláton

2019.05.26. 18:48

Több mint kétszáz kilométernyi szökés után Dario Cataldo (Astana) nyerte a Giro d'Italia 15. szakaszát. Az etap végén a favoritok is egymásnak estek, a rózsaszín trikós Richard Carapaz (Movistar) jött ki belőle a legjobban, még nagyobb az előnye. A második, a Giro legnagyobb favoritjának tartott Primoz Roglic (Jumbo-Visma) bukás miatt is kapott hátrányt, Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida) közelebb került hozzá.

A Giro d'Italia mezőnye két kemény hegyi szakasz után vasárnap sem kapott egyszerű feladatot, bár csak három kisebb kategorizált emelkedőt kellett legyűrniük a bringásoknak, a 232 kilométeres táv és a hullámzó pálya azért alkalmat adott a harcra. Az etap egy része a Lombardiai körversenyről is ismert volt, a szezon utolsó klasszikusát is a Comói-tó környékén szokták rendezni. 

G19 T15 Como alt jpeg

Az Ivrea és Como közötti szakasz első 150 kilométere egy-két kisebb dombot eltekintve elég lapos volt, adta magát egy hosszú szökésre. Dario Cataldo (Astana) és már több szakaszon is szökésben lévő Matteo Cattaneo (Androni Giocattoli -Sidermec) elég hamar meg is lépett a mezőnytől. Mivel összetettben nem voltak veszélyesek, szép nagy előnyt építhettek fel, 130 kilométer után már 16 perccel vezettek. 

Ez az előny akkor kezdett el gyorsan olvadni, amikor a Mitchelton-Scott csapata állt az élre, kapitányuk, Simon Yates szombaton újra formában volt, de Esteban Chavesért is hajthattak, aki 2016-ban itt nyerte meg  a Lombardiai körversenyt. Később több más csapat is beszállt a vezetésbe, ötven kilométer alatt le is vettek nyolc percet Cataldóék előnyéből, és ugyanakkor a tempóváltás a főmezőny létszámát is leapasztotta.

A Colma di Sormanón kiderült, miért irányított a Mitchelton-Scott, Yates támadásba lendült. 15 másodpercnyire el is tempózott, de később megfogta a favoritok csoportja. Ugyanúgy járt Miguel Ángel López (Astana) is, aki a csúcs közelében támadott. A lejtmenet után megnyugodott kicsit ez a csoport, a két szökevény bízhatott abban, hogy az utolsó 25 kilométerre elég lesz nekik a megmaradt négyperces előny.

A favoritok csoportjában a második helyen álló Primoz Roglic került bajba, Jumbo-Visma versenyzője bukás miatt hátra maradt, és kényszerből bringát is cserélt, csapattársa, Tolhoek gépén folytatta. A rózsaszín trikós Richard Carapaz csoportja 20-25 másodperces előnybe került vele szemben, amit Roglic öt-hat kilométer alatt ledolgozott.

Az utolsó kemény emelkedőn Carapzék diktálták a tempót, Hugh Carthy (EF Education) hagyta ott őket, majd Yates is megindult, végül Nibali is iramot váltott. Carapaz tapadt rá, de meglepetésre Roglic nem tudta átvenni a támadást, 10 másodperces hátrányba került.

A lejtőn Nibali száguldott ( már kétszer is nyert Lombard-kört, kiválóan ismeri a pályát), Carapaz és Carthy csak üggyel-bajjal maradt a közelében. Roglic közben elmért a lejtmenetben egy kanyart, kis híján átrepült a szalagkorláton. Megúszta a bukást, de vagy húsz másodpercet veszített.

A lejtőzésben a szökevények előnye is vészesen fogyott, az utolsó három kilométerre már csak ötven másodpercük maradt Nibali előtt. Végül ebből 11-et tudtak megőrizni, Cataldo vitte el sprintben a szakaszt Cattaneo előtt.

Nibali a sík részen nem tudta megtartani előnyét, Yates, Carapaz és Carthy is felzárkózott rá. Közülük Yates hajrázott a legjobban és harmadik lett. Mögötte Carthy, Carapaz, Nibali volt a sorrend. 

Roglic 40 másodperccel később gurult át a célvonalon, így Carapaz már 47 másodperccel megy összetettben a szlovén előtt, Nibalinak maradt 1:47 a hátránya, de már csak egy percre van Roglictól.

Eredmények:
15. szakasz, Ivrea-Como 232 km
1. Dario Cataldo (olasz, Astana Pro Team) 5:48:15
2. Mattia Cattaneo (olasz, Androni Giocattoli-Sidermec)
3. Simon Yates (brit, Mitchelton-Scott) +11 mp.
4. Hugh John Carthy (brit, EF Education First)
5. Richard Carapaz (ecuadori, Movistar Team)
6. Vincenzo Nibali (olasz, Bahrain-Merida)
7. Simon Yates (brit, Mitchelton-Scott) +36 mp
8. Rafal Majka (lengyel, Bora-Hansgrohe)
9. Domenico Pozzovivo (olasz, Bahrain-Merida)
10. Mikel Landa (spanyol, Movistar Team)

Összetett:
1. Richard Carapaz (ecuadori, Movistar Team) 64:24:00
2. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) +47 mp.
3. Vincenzo Nibali (olasz, Bahrain-Merida) + 1:47
4. Rafal Majka (lengyel, Bora-Hansgrohe) +2:35
5. Mikel Landa (spanyol, Movistar Team) +3:15
6. Bauke Mollema (holland, Trek-Segafredo) +3:38
7. Jan Polanc (szlovén, UAE Team Emirates) +4:12
8. Simon Yates (brit, Mitchelton-Scott)  + 5:24
9. Pavel Sivakov (brit, Ineos Team) + 5:48
10. Miguel Ángel López (kolumbiai, Astana) + 5:55