Ákos, Bátor
1 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

60-nal száguldott, Froome-nak esélye sem volt lassítani

GettyImages-1155026873
2019.06.14. 17:02

A szerdán edzésbalesetet szenvedő Chris Froome az őt megműtő orvos szerint legalább hat hónapot ki fog hagyni. Egyik versenytársa szemtanúja volt a balesetnek, Dan Martin szerint nem volt esélye a kerékpárosnak.

A Team Ineosban kerékpározó Chris Froome a Critérium du Dauphiné időfutama előtt tartott pályabejárást, amikor nagyot bukott. A kerékpáros egy lejtős szakaszon engedte el a kormányt egy orrfújás miatt, amikor egy erős széllökés miatt szenvedett balesetet. A bringás eltörte jobb combcsontját, a csípőjét, a könyökét és néhány bordáját, az ütközés miatt eszméletét is elveszítette. A bukás előtt közel 60 km/órás sebességgel haladt.

Froome-ot a Saint-Étienne kórházba szállították, ahol hatórás operáción esett át. Remi Phillipot szerint sikeres volt a műtét. Az orvos legalább hat hónapra becsüli a rehabilitáció idejét, de elképzelhetőnek tartja, hogy további beavatkozásokra is szükség lehet, ezért nehéz megbecsülni a felépülési időt. Az orvosok jelenleg elégedettek a Froome-nál tapasztalt javulással.

Froome bukását látta egyik versenytársa, Dan Martin is, aki autós bejárást tartott a pályán. Az UEA Team bringását megrázta az eset. 

„Megálltunk. Neil (Stephens, az UAE sportigazgatója) és én döbbent csendben és remegve néztünk egymásra 20 másodpercig. A csapatkocsinál álltam, kérdeztük, hogy van-e valami, amit tehetnénk. Az hittem, hogy sokkal rosszabb is lehet. Azt hittem, hogy meg is halhatott. Ilyesmit nem kellemes látni" – mondta Martin. Az ír bringás korábban nem akart nyilatkozni az esetről Froome családja és csapata iránti tiszteletből. 

„Kifújta az orrát, a szél meglökte, aztán kivágódott a csapatkocsi előtt. Nem láttuk, hogy történt, de azt igen, hogy nekicsapódott a falnak. Esélye sem volt, hogy csökkentse a sebességét. Nehéz volt ezután koncentrálni. Egész éjszaka ezen gondolkodtam, és visszajátszottam a fejemben. Ez nagyon kellemetlen. Megmutatta, hogy milyen veszélyes a kerékpársport. Ez bárkivel előfordulhat" – mondta Martin.

A 34 éves Froome ötödik Tour de France-győzelmére készült júliusban, de ezzel most legalább egy évet várnia kell. Ha minden jól megy, leghamarabb a jövő májusi Giro d'Italián állhat rajthoz háromhetes körversenyen.

(via BBC, Cyclingnews)

(Borítókép:  Christopher Froome a 71. Critérium du Dauphinén 2019. június 10-én. Fotó: Tim de Waele/Getty Images)