A sárga trikós nyerte a Tour de Hongrie királyszakaszát, két magyar is a dobogón

Photo 2019. 06. 15. 11 21 20
2019.06.15. 15:22

Három év után tért vissza a magyar Alpe d'Huez, vagyis a Kékestető a Tour de Hongrie útvonalába. A Karcagról induló, 138 kilométeres szakasz vége a Kékestetőn volt. A pokoli befutót a sárga trikós Krists Neilands nyerte meg, ezzel biztossá tette az összetett győzelmét. A második Dina Márton (Kométa Cycling Team) lett, aki óriás sprintben előzte meg Valter Attilát (CCC Development Team), így Dina lett az összetettben a legjobb magyar.

Szombat délelőtt Karcag főteréről indult el a Tour de Hongrie királyszakasza. A rajt utáni néhány kilométer igen hektikus volt, többen is próbálkoztak ellógni , azonban ezek csak rövidéletű támadások voltak, amit a mezőny hamar befogott.

A rajt előtt Szabó Miklós, a Pannon Cycling Team versenyzője elmondta, hogy a legfontosabb feladatuk, hogy megvédjék Fetter Erik fehér trikóját.

Próbáljuk Eriket segíteni, hogy a hegyet minél jobb helyről kezdje, minél kevesebbet menjen szélben, hogy így minél több energiát tudjon spórolni. Nagyon sok kulacsot kell majd felvinnünk, mert ma lesz az egyik legmelegebb nap a versenyen. A Kékestető Eriknek kedvezni fog, nagyon jó hegyimenő és ismeri az útvonalat is. Dina Danival együtt biztosan próbálkozni fogunk, hogy a Kékesre már előnnyel érkezzünk meg, hogy egy kulaccsal vagy egy kis szélárnyékkal is segíteni tudjuk őt.

39 kilométer után a verseny visszatért az előző nap cél- és rajtvárosba, Tiszafüredre, ahol most egy gyorsasági részhajrát jelöltek ki a szervezők. Csakhogy a részhajrá előtt száz méterrel egy vasúti átjáró keresztezte az útvonalat, ami épp a legrosszabbkor váltott piros jelzésre. Egy Bzmot motorvonat döcögött át a feltorlódott autók és motorok előtt, miközben a versenyzők vészesen közeledtek a dugó felé. A szervezők gyorsan reagáltak a helyzetre, és a részhajrá törlése mellett döntöttek.

Tiszafüredtől az útvonal egy darabig ugyanaz volt, mint a pénteki, 3/a. szakaszon, csak most éppen visszafelé. A nap szökése is ekkor alakult ki, Móricz Dániel (Pannon Cycling Team), Gorazd Per (Adria Mobil) és Cyrus Monk (Evopro Racing) léptek el a mezőnyből, az előnyük Füzesabonynál már 3:30 perc volt. Egerszalók után az első kisebb emelkedők már jelezték, hogy a közeledünk a Mátrához. A szökevényeket még Mátraháza előtt utolérték.

AmaTour

A Tour de Hongrie szervezői idén különleges eseménnyel készültek az amatőr kerékpárosoknak. A verseny során a pilismaróti, a bükkszentkereszti és a kékestetői emelkedőt a hobbi kerékpárosok is megmászhatták a mezőny érkezése előtt. A legtöbben természetesen a királyszakaszon éltek ezzel a lehetőséggel. Több órával a befutó előtt már kígyózó kocsisor tekergett fel Gyöngyös irányából a Kékesre, a karaván előtt pedig több száz ember küzdött a heggyel a harminc fok feletti hőségben. A mezőnyben szinte valamennyi World Tour csapat meze feltűnt, a számtalan helyi magyar klub színei mellett. Az amatőr bringások profiknak járó biztatásban részesültek az szurkolóktól, a Kékes tetején győztesnek járó fogadtatás várta őket. 

Az igazán meredek rész a szakasz utolsó 13 kilométerére maradt. Mátraháza felé közeledve az Androni Giocattoli csapata húzta meg a tempót, majd a Neri-Sottoli is előre állt. A prológot nyerő Jan Bártának is volt egy szólókísérlete, de csak pár percig maradt az élen. Kékestető felé fordulva őrült menés kezdődött, az andronis Munoz ugrott neki a meredeknek. Nem bírta el saját tempóját, a Kometa Cycling bringása, Juan Pedro Lopez váltotta az élen. A spanyol mögött darabokra szakadt a mezőny. 

A sárga trikós  Krists Neilands (Israel Cycling Academy), Dina Márton (Kométa Cycling Team)és Valter Attila (CCC Development Team) maradtak együtt üldözőként. Az utolsó kilométeren lehagyták Lopezt, Valter pedig többször is iramot váltott, hogy leszakítsa a többieket. Dináék tapadtak rá.

Az utolsó meredek részen Neilands tudott ellépni, és Dina is szerzett némi előnyt Valterrel szemben. A célegyenesben mindketten óriásit hajráztak, de már nem tudták utolérni a sárga trikóst, és Dina is egy fél kerékpárral Valter előtt maradt. Dina második helyével visszavette a fehér trikót Fetter Eriktől, míg Neilands a pontversenyben és a hegyi versenyben is vezet, övé a zöld és piros trikó is.

A legjobb magyar versenyző, Dina Márton a célba érés után nagyon felszabadult volt. A rajt előtt úgy nyilatkozott, hogy a mai szakaszon elsősorban csapattársát, Lópezt fogja segíteni a szakaszgyőzelemhez, ezzel szemben a hegyen másként alakultak a dolgok.

"Három kilométernél López megindult, ami egy nagyon erős támadás volt,egyedül ment két és fél kilométert. Én csak tettem a kereket, és amikor utolértük, láttam rajta, hogy sajnos meghalt. Neilandsról picit leszakadtam, de láttam, hogy közben rólam is leszakadnak, így a végét, amennyire csak tudtam, megnyomtam a fehér trikóért és az összetettért."

Vasárnap a Kecskemét és Székesfehérvár közötti, 169 kilométeres szakasszal zárul a 2019-es Tour de Hongrie.

Eredmények:

4. szakasz, Karcag-Kékestető (138 km):

1. Krists Neilands (lett, Israel Cycling Academy) 3:20:40
2. Dina Márton (Kométa Cycling Team) azonos idő
3. Valter Attila  (CCC Development Team) a. i.
4. Edoardo Zardini (olasz, Neri Sottoli) + 13 mp.
5. Juan Pedro López (spanyol, Kométa Cycling Team) + 24 mp.

Összetett verseny:
1. (sárga mezben) Krists Neilands (lett, Israel Cycling Academy) 17:19:13
2. Dina Márton (Kométa Cycling Team) + 1:22 perc hátrány
3. Valter Attila  (CCC Development Team) + 1:26
4. Edoardo Zardini (olasz, Neri Sottoli) + 1:45
5.J uan Pedro López (spanyol, Kométa Cycling Team) + 1:53

A gyorsasági pontversenyben: 1. (zöld mezben) Krists Neilands (lett, Israel Cycling Academy) 68 pont

A hegyi pontversenyben: 1. (piros mezben) Krists Neilands (lett, Israel Cycling Academy) 32 pont

A legjobb magyar versenyző: 1. (fehér mezben) Dina Márton (Kometa Cycling Team)