Paulina
21 °C
36 °C

Letté lett a Tour de Hongrie sárga trikója, két magyar a dobogón

19MP5636
2019.06.16. 14:57

A lett Krists Neilands megtartotta előnyét a Tour de Hongrie, utolsó, ötödik szakaszán, így az Israel Cycling Academy bringás lett a 40. magyar körverseny összetett győztese. A második és harmadik helyen magyar versenyzők végeztek, Dina Márton és Valter Attila a várakozásokat felülmúlva lett a dobogós. 

A Kecskemét és Székesfehérvár közötti etapon mezőnyhajrá döntött, amelyet a holland Wouter Wippert (EvoPro Racing) nyert meg. 

A Tour de Hongrie zárószakasza előtt szinte minden eldőlt. A két etapot nyerő Krists Neilands olyan előnyt gyűjtött, hogy csak a biztonságos célba érésre kellett koncentrálnia. A szinte teljesen sík szakaszon nem sok esély volt számottevő különbséget kialakítani. Mindenki mezőnyhajrára számított. 

A két magyar dobogója sem igazán forgott veszélyben, de Dina Márton és Valter Attila között csak négy másodperc volt, amit akár a sprintekért járó időjóváírással is le lehetett dolgozni. Az más kérdés, hogy nem is feltétlenül akarták támadni egymást.

Amiért viszont még lehetett csatázni, az a zöld trikó volt. Még három részhajrában és a befutónál lehetett még pontokat gyűjteni. A zöld trikót is Neilands viselte a szakasz előtt, 68 pontot gyűjtött,  de még a 41 pontos Lovassy Krisztiánnak is volt matematikai esélye megnyerni a pontversenyt, hiszen az első hely 30 pont ért. Valós veszélyt viszont a 64 pontos Louis Bendixen (Team Coop) és az 54 pontos Manuel Belletti (Androni Giocattoli-Sidermec) jelentett a lettre.

Az etap elején Marko Danilovic (Szerbia), Michal Paluta (CCC) , Tomás Kalojíros (Sparta Praha) szökött meg, nagyjából háromperces előnyt tudtak összehozni, ebből próbálhattak meg hazaérni.

A székesfehérvári körpályára még másfél perces előnnyel fordultak rá Danilovicék, de a főmezőny egyre gyorsult, az utolsó 20 kilométerre már csak 40 másodpercük maradt a szökevényeknek. A bolyban az Androni csapata dolgozott leginkább, Belletti készült második szakaszgyőzelmére. Az utolsó két körre aztán előrejött a Neri-Sottoli és az Evopro csapata is, be is fogták a szökevényeket. 

Az utolsó öt kilométerre kétfejűvé vált a mezőnyt. Az út egyik szélén a Kometa Cycling, a másikon az EvoPro nyitott frontot. A céltól egy kilométerre még nagyobb lett a kavarodás, a magyar válogatottból Lovassy Krisztián és Karl Ádám próbált meg előre kerülni, míg a sárga trikós Neilandts csapattársának készítette elő a hajrát. 

A célegyenesben Wippert nyitott hajrát, és hiába közelített hozzá Hugo Hofstetter (Cofidis) és Mikhail Raim (Israel Cycling), megőrizte előnyét. A negyedik helyen befutó Belletti is ünnepelhetett, hiszen plusz 20 pontjával megnyerte a zöld trikót. 

„Nem volt még hasonló élményem a dobogón állva. Az utolsó szakaszt sem lehetett elengedni, meg kellett védeni ezt a helyet. A szakasz legvége elég feszült volt, és a sprinterünket is próbáltuk helyzetbe hozni. Valószínűleg a csapatomat kicsit meglepte az öszetettbeli teljesítményem. Én tudtam, hogy bennem van ez, de azért ezt ki kellett hozni" – mondta Dina Márton, aki a Tour de Hongrie-n versenyzett először új csapatában, a Kometa Cyclingban. Dina legjobb magyarként fehér trikós lett, de még ennél is értékesebb, az összetett második helye.

Amikor azt mondtam, hogy nyerni szeretnék, láttam, hogy páran viccnek hiszik. Én már a jövő évi Tour de Hongrie-t is meg akarom nyerni. Ha a top 10-et célozzuk meg, akkor a tizenötödikek leszünk, így nem lehet versenyezni. Látjuk, ha nyerni jön az ember, akkor meglehet a dobogó. Számomra nem meglepő ez az eredmény. Annak örülök, hogy Marcival ilyen erősek tudtunk lenni a Kékesen. Ő is nagyon motivált volt, és én is, mindkettőnknek jó napunk volt. Nekem a bükkszentkereszti szakasz volt a legnehezebb, 100 kilométer után csak szenvedtem. Frusztrált, hogy nem megyek könnyedén. A Kékes-szakasz viszont emlékezetes volt" – mondta az összetett második Valter, aki a CCC Developmenttel megnyerte a csapatversenyt. „Fontos volt nekünk a csapatverseny, hiszen a CCC az egyik főtámogatója a versenynek. Így akartuk meghálálni, hogy nemcsak egy, hanem legalább három versenyző van elöl. Büszkék vagyunk rá, hogy prokontinentális csapatok ellen is ilyen jól mentünk." 

Eredmények:
5. szakasz:
1. Wouter Wippert (holland, EvoPro Racing) 3:55:47
2. Hugo Hofstetter (francia, Cofidis) 
3. Mikhail Raim (észt, Israel Cycling Academy)

Az összetettben:
1. Krists Neilands (lett, Izrael Cycling Academy) 21:12:00
2. Dina Márton (magyar, Kometa Cycling Team) 1:22 perc hátrány
3. Valter Attila (magyar, CCC Development Team) 1:26 p h.
4. Edoardo Zardini (olasz, Neri Sottoli-Selle Italia-KTM) 1:45 p h.
5. Giovanni Visconti (olasz, Neri Sottoli-Selle Italia-KTM) 1:58 p h.
6. Juan Pedro Lopez (spanyol, Kometa Cycling Team) 2:04 p h.
17. Fetter Erik (magyar, Pannon Cycling Team) 3:02 p h.

A gyorsasági pontversenyben: 1. (zöld mezben) Manuel Belletti (olasz, Androni Giocattoli-Sidermec)

A hegyi pontversenyben: 1. (piros mezben) Krists Neilands (lett, Israel Cycling Academy)

A legjobb magyar versenyző: 1. (fehér mezben) Dina Márton (magyar, Kometa Cycling Team)