Tour: a sárga trikós csapata sokkoló idővel nyerte az időfutamot

2019.07.07. 17:09 Módosítva: 2019.07.07. 19:35

Bomba meglepetés született a Tour de France második szakaszán, a szombaton sárga trikót szerző Mike Teunissen klubja, a Jumbo-Visma nyerte meg a brüsszeli csapat időfutamot. Az Team Ineos két kapitánya, Geraint Thomas és Egan Bernal lépéselőnybe került a többi öszetett esélyessel szemben. 

Brüsszelben a terep szempontjából nem túl nehéz, technikás és gyors pályát jelöltek ki a 27,6 kilométeres csapat időfutamra. A nem túl hosszú szakaszon 55 kilométer per óra feletti átlagot lehetett várni, és a legtöbben a címvédő Geraint Thomas csapatát, az Ineost tették előzetesen az első helyre. 

Az Ineos elég hamar bizonyíthatott, mert a szombati szakasz eredményei alapján az utolsó helyen állt a csapatversenyben, így elsőként kellett startolnia az időfutamon. Thomasék nagy időt mentek, 29:18-cal értek az Atomiumnál felállított célba.

Az egyik francia favorit, Thibaut Pinot csapata, az FDJ elég jól tartotta magát, csak 12 másodpercet kapott az Ineostól. A három kapitánnyal felálló Movistar viszont 45 másodperccel volt lassabb, Mikel Landa, Alejandro Valverde és Nairo Quintana így rögtön támadáskényszerben lesz a hegyeken. Rajtuk kívül még Romain Bardet (AG2R) került viszonylag nagy hátrányba az összetett dobogójára pályázók közül, több mint egy percet kellene majd ledolgoznia.

A nap egyik meglepetése a Katusha-Alpecin csapata volt, az első két időmérőnél (13,2 és 20,1 km-nél) néhány másodperccel az Ineos előtt volt, végül 6 másodpercet kapva ért célba. A CCC is figyelemre méltó időt hajtott, a pöttyös trikós Greg van Avermaet csapata 9 másodpercet kapott. 

A csapat időfutam világbajnoka, a Deceuninck Quick-Step az első és a második időmérőnél is két másodperccel volt az Ineos mögött. Az utolsó szakaszon is szinte ugyanolyan tempót mentek Julian Alaphilippe-ék, de végül 82 századmásodperccel kikaptak. 

A Jumbo-Visma a Tour de France második szakaszán.
A Jumbo-Visma a Tour de France második szakaszán.

Utolsóként a sárga trikós Mike Teunissen klubja, a Jumbo-Visma indult, sokkolóan nagy tempóval kezdtek, 13,2 km-nél már 10 másodperccel vezettek, majd a második időmérőig ezt 15-re növelték. Az utolsó szakaszon sem vesztettek a sebességükből, még 5 másodpercet rápakoltak a különbségre, 20 másodperccel verték az Ineost. 57,2 km/h-s átlagot hajtva.

Teunissen az újabb szakaszgyőzelemmel természetesen megőrizte a sárga trikót, az összetett második helyére csapattársa, Wout van Aerts jött fel. A legjobb nem jumbós bringás a hatodik helyen álló Gianni Moscon (Ineos), ő 30 másodperces hátrányban van. Teunissen a hatodik szakaszig, az első hegyi befutóig megőrizheti a sárga trikót, de a csapata megvédheti azt, Steven Kruijswijk veheti majd át. 

Eredmény:
2. szakasz, Brüsszel, Királyi palota-Atomium, 27,6 km, csapat időfutam: 

1. Jumbo-Visma 28:58 perc
2. Ineos 20 másodperc hátrány
3. Deceuninck - Quick-Step 21 mp h.

Az összetett állása:
1. Mike Teunissen (holland, Jumbo-Visma) 4:51:34 óra
2. Wout van Aert (belga, Jumbo-Visma) 10 másodperc hátrány
3. Steven Kruijswijk (holland, Jumbo-Visma) 10 mp h.