Hatalmasat bukott a Tour időfutamának nagy esélyese

2019.07.19. 16:44

Óriásit bukott a Tour de France időfutamán a szakasz egyik nagy esélyese, a belga Wout van Aert. Ötvenes tempóról stoppolt le nullára tizedmásodpercek alatt. Hosszan ápolták a pálya mellett. A versenyzőt már kórházba szállították. Az időfutamot nagy meglepetésre a bombaformában lévő sárga trikós, Julian Alaphilippe (Deceuninc-Quick Step) nyerte, aki a címvédő Geraint Thomast (Team Ineos) 14 másodperccel verte. A Tour de France legizgalmasabb része csak most kezdődik, szombaton a Pireneusokban íródhat tovább a franciák mesés Tourja.

Az idei Tour de France egyetlen, 27 kilométeres egyenkénti időfutamát Pauban rendezték. A Pireneusok lábánál fekvő város mára összenőtt a versennyel, a mostani a 71. alkalom, hogy itt jár a Tour de France. Az útvonal végig hullámzott, egy részén még 11 százalékos meredekségű rövid emelkedő is volt.

Tour de France 13. szakasz szintrajz
Tour de France 13. szakasz szintrajz

Az időfutamon a versenyzők az összetett állás fordított sorrendjében rajtolnak el, így először az utolsó helyen álló Yoann Offredo (Wanty-Goubert) indult el. Negyediknek a négyszeres időfutam-világbajnok, Tony Martin (Team Jumbo-Visma) rajtolt, akitől nagy időt is lehetett volna várni, de a német versenyző teljesen kényelmes tempóban tekerte le a távot, valószínűleg a hegyi szakaszokra tartogatja erejét.

Az időfutamokon ritkábban történek nagy bukások, ha viszont bekövetkeznek, azok többnyire igen súlyos sérülésekkel járnak. Két évvel ezelőtt Alejandro Valverde sérült meg a Tour nyitó, düsseldorfi időfutamán. A nedves úton megcsúszott, és beleszállt a pályát elválasztó kordonba, és a térdkalácsát is eltörte.

Hasonlóan súlyos balesetet szenvedett most Wout Van Aert (Team Jumbo-Visma). Az élete első Tourján induló Van Aert versenye eddig álomszerűen zajlott, a 10. szakaszt meg is nyerte, Elia Vivianit tudta lesprintelni.

Van Aert a belga időfutambajnokságot is megnyerte a Tour előtt, így ma ő tekerhetett a belga bajnoki mezben, és a szakasz egyik esélyese volt. Ennek megfelelően nagyon gyors tempóban haladt a pályán, az utolsó ellenőrző pont után a második helyen állt 29:12-es idővel. Azonban a befutó előtt egy kilométerrel egy jobbkanyart túl szűken akart bevenni, és a kormánya beleakadt a kordonon lévő molinóba. 50 km/h feletti sebességről azonnal nullára lassult, a lába teljesen kicsavarodott az ütközéstől. A felvételek alapján a jobb lábán egy mély seb keletkezett. 

Már az első képekből nyilvánvalónak tűnt, hogy komoly a baj – a közelében lévők molinókkal takarták el a bringást – , és nem tudja folytatnia  versenyt. Van Aertot azonnal mentő szállította kórházba, ahol jelenleg is vizsgálják. Ezzel a szerencsétlen bukással alighanem véget ért Van Aert nagyszerű szezonja. Ugyanakkor Alejandro Valverde esetéből biztosan erőt meríthet a folytatásra, a 39 éves spanyol a sérülése és hosszú felépülése után, tavaly megnyerte a világbajnokságot.

Az első igazán mértékadó időt Thomas De Gendt (Lotto-Soudal) mente, közel 46 km/h-s átlaggal, 35:36 másodperc alatt teljesítette a 27,2 kilométeres távot. Az összetett esélyesek közül Romain Bardet (AG2R La Mondiale) kifejezetten gyenge időt ment, a többi összetett menőhöz képest perc feletti hátrányt kapott. Bardet melett Nairo Quintana (Movistar) szerzett nagyobb hátrányt a 36:51 másodperces idejével, de a kolumbiainak sosem az időfutam volt az erőssége, de még ezzel az idővel is legyőzte Adam Yates-t (Mitchelton-Scott).

Az élmezőnyből először a második helyen álló Geraint Thomas (Team Ineos) tudta először megdönteni De Gendt idejét, 21 másodperccel. De a címvédő nem sokáig örülhetett ennek, a sárga trikós Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step) elképesztő tempóban tekerte végig a technikás, kanyargós pályát, és Thomas idejét is felül tudta múlni. Kereken 35 perces idővel ért célba, és 14 másodpercet vert Thomasra, így nemhogy megőrizte az előnyét, de még növelni is tudta azt. Alaphilippe az első versenyző ezen a Touron, aki a második szakaszát nyerte.

Az összetett állása kicsit átrendeződött, Egan Bernal (Team Ineos) lecsúszott a dobogóról, helyére Steven Kruijswijk (Team Jumbo-Visma) lépett fel. Az Quic-Step spanyol hegyimenője, Enric Mas is bejött az ötbe. Szombaton a 14. szakasszal folytatódik a Tour de France. A 117,5 kilométeres szakasz befutója a legendás, 2115 méteres Col du Tourmalet tetején lesz.

13. szakasz, Pau-Pau 27,2 km

1. Julian Alaphilippe (francia, Deceuninck-Quick Step) 35:00
2. Geraint Thomas (brit, Team Ineos) + 14 másodperc hátrány
3. Thomas De Gendt (belga, Lotto_Soudal) +36 mp. h.
4. Rigoberto Uran (kolumbiai, EF Education First) + 36 mp. h.
5. Richie Porte (ausztrál, Trek-Segafredo) + 45 mp. h.
6. Steven Kruijswijk (holland, Jumbo-Visma) + 45 mp. h.
7. Thibaut Pinot (francia, Groupama FDJ) + 49 mp. h.
8. Kasper Asgreen (dán, Deceuninck-Quick Step) + 52 mp. h.
9. Enric Mas (spanyol, Deceuninck-Quick Step) + 58 mp. h.
10. Joey Rosskopf (amerikai, Team CCC) + 1:01 perc hátrány

Összetett:

1. Julian Alaphilippe (francia, Deceuninck-Quick Step) 53:01:09
2. Geraint Thomas (brit, Team Ineos) +1:26
3. Steven Kruijswijk (holland, Team Jumbo-Visma) + 2:12
4. Enric Mas  (spanyol, Deceuninck-Quick Step) + 2:44
5. Egan Bernal (kolumbiai, Team Ineos) +2:52