Szökevény nyert a Tour de France szélvészgyors szakaszán

2019.07.24. 17:57

Az aktuális Európa-bajnok, az olasz Matteo Trentin (Mitchelton-Scott) nyerte a Tour de France 17. szakaszát az egész napos szökés végén. A 200 kilométeres szakaszt majdnem 46 km/h-s átlagsebességgel nyomták le. A főmezőny rápihent a következő hegyi szakaszokra, és húsz perc hátránnyal ért célba.

A 17. szakasszal a Tour de France rákanyarodott a verseny mindent eldöntő részére. A Pont Du Gard-ból induló, és az Alpok bejáratánál, Gapben véget érő etap jó lehetőséget kínált a szökéshez. A 200 kilométeres útvonal a rajttól a célig fokozatosan emelkedett. A mezőnynek egy negyedik, és egy harmadik kategóriás emelkedőn kellett túljutniuk, utóbbi a befutótól 8 kilométerre volt.

Tour de France 17. szakasz szintrajza
Tour de France 17. szakasz szintrajza

A rajt után az első támadást a szökéskirály, Thomas De Gendt (Lotto-Soudal) indította, aki a 8. szakaszt is elmenésből nyerte meg az idei Touron. De Gendthez olyan jó nevű versenyzők is csatlakoztak, mint az olimpiai bajnok Gerg Van Avermaet (Team CCC), és a korábbi világbajnok Rui Costa (UAE Team Emirates). A 33 fős szökésből Xandro Meurisse (Wanty-Goubert) 28 perces hátránya volt a legkevesebb a sárga trikós Julian Alaphilippe-hez (Deceuninck-Quick Step) képest, ezért a főmezőny sem erőltette nagyon az üldözést.

A szökevények előnye folyamatosan nőtt, száz kilométer után már tíz perccel jártak a mezőny előtt. 85 kilométerre a céltól egy nyári zápor hűtötte le a versenyzőket, ami rájuk is fért a nagy kánikulában. A keddi szakasz után Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) azt írta ki Facebook-oldalára, hogy úgy érezte,

mintha egy sütőben versenyeztek volna.

A szökés egységét Bauke Mollema (Trek-Segafredo) törte meg először, 33 kilométerre a céltól támadott, amire többen is reagáltak. Néhány kilométerrel később kettészakadt a csoport, előbb tizenegyen, majd a  Col de la Sentinelle hegy előtt már csak hatan maradtak elől. A harmadik kategóriás emelkedőn Matteo Trentin (Mitchelton-Scott) támadott, akivel csak Pierre-Luc Périchon (Cofidis), majd Kasper Asgreen (Deceuninck-Quick Step) próbált lépést tartani.

A hegy tetetjén Trentinnek fél perc előnye volt az üldözőivel szemben, amit a célig tartó 8 kilométeres lejtmenetben még növelni is tudott. Trentin harmadik győzelmét aratta a Tour de France-okon, legutóbb 2014-ben nyert a 8. szakaszon. A Mitchelton-Scott csapat már a negyedik szakaszt nyerte az idei Touron, amivel utolérték a Team Jumbo-Visma csapatot. A második Kasper Asgreen, a harmadik pedig Greg Van Avermaet lett.

A sárga trikós csoportja húsz perccel Trentin után ért célba, minden esélyes az Alpokra tartogatta az erejét. A következő három, kétezer méter feletti hegyekkel teletűzdelt szakaszokon fog eldőlni az idei Tour de France.

17 . szakasz, Pont Du Gard-Gap 200 km

1. Matteo Trentin (olasz, Mitchelton-Scott) 4:21:36
2. Kasper Asgreen (dán, Deceuninck Quick Step) + 0:37 másodperc hátrány
3. Greg Van Avermaet (belga, Team CCC) + 0:41 mp h.
4. Bauke Mollema (holland, Trek-Segafredo) azonos idő
5. Dylan Teuns (belga, Bahrain-Merida) a. i.

Összetett:

1. Julian Alaphilippe (francia, Deceuninck-Quick Step) 64:57:32
2. Geraint Thomas (brit, Team Ineos) +1:35 perc hátrány
3. Steven Kruijswijk (holland, Team Jumbo-Visma) +1:47 p. h.
4. Thibaut Pinot (francia, Groupama FDJ) +1:50 p. h.
5. Egan Bernal (kolumbiai, Team Ineos) +2:02 p. h.
6. Emanuel Buchmann (német, Bora-Hansgrohe) +2:14 p. h.
7. Mikel Landa (spanyol, Movistar) + 4:54 p. h.
8. Alejandro Valverde (spanyol, Movistar) +5:00 p. h.
9. Rigoberto Urán (kolumbia, EF Education-First) +5:33 p. h.
10. Richie Porte (ausztrál, Trek-Segafredo) + 6:30 p. h.