Könnyek között adta fel a Tourt a legerősebb versenyző

2019.07.26. 15:25

A Tour de France 19. szakaszán drámai körülmények között feladta a versenyt az ötödik helyen álló Thibaut Pinot (Groupama-FDJ). Pinot bombaformában volt a Touron, a Pireneusokban szakaszt is nyert, a hegyeken eddig ő tűnt a legerősebbnek, és jó esélye volt a verseny megnyerésére is.

Saint-Jean-de-Maurienne és Tignes közötti, 126,5 kilométeres hegyi szakasz elején váratlanul visszamaradt az orvosi autóhoz, ahol ápolták a lábát, de nem bírt a élmezőnyben maradni. Pinot leszakadt és pillanatok alatt három perc hátrányban volt. A csapattársai egy darabig nem maradtak vissza őt segíteni, ebből már valószínűsíthető volt, hogy számítottak erre a forgatókönyvre.

Pinot még néhány kilométert tovább szenvedett, miközben jól láthatóan zokogott. William Bonnet, a csapattársa maradt hátra, hogy vigasztalja őt. Pinot ezután már nem bírta tovább, leszállt a kerékpárról, és beült a csapatautóba, amivel feladta a Tourt.

A francia sportnapilap, a L’Équipe információi szerint Pinot combizom szakadás miatt nem tudta folytatni a versenyt. Philippe Mauduit, a Groupama-FDJ sportigazgatója a francia televíziónak elmondta, hogy Pinot két nappal korábban egy bukást akart elkerülni, amikor a bal combját beütötte a kerékpárja kormányába. A sérülése azóta csak egyre rosszabb.

Bíztunk abban, hogy javul a helyzet, de reggel már felkészültünk arra, hogy ez egy nehéz nap lesz, ha bedurvul a verseny. Már a rajt óta fájdalmai voltak, képtelenség volt így a nyeregben maradni.

- nyilatkozta Philippe Mauduit.

Pinot az országúti kerékpározás egyik legszerencsétlenebb alakja

A kiemelkedő hegyimenő, és a többnyire az időfutamokon is jól teljesítő Pinot-nak minden képessége meg van ahhoz, hogy háromhetes versenyeken a győzelemért harcoljon. Ehhez képest az eddigi tizenkét háromhetes versenyéből hatot nem tudott befejezni különböző balszerencsés okok miatt.

2012-ben, 22 évesen indult először a Tour de France-on, és egyből szakaszt is nyert. Az összetett versenyben a 10. helyen végzett, és a francia közvélemény egyből a következő nagy francia bajnoknak kiáltotta ki. 2013-ban, a jubileumi 100. Tour de France-on már óriási elvárásokkal indult el. Azonban az első hegyi szakaszon leszakadt, és már el is szálltak az összetett esélyei. A második héten torokgyulladást kapott, és a 16. szakaszon feladta a Tourt.

A 2014-es Tour de France volt számára a csúcs, Chris Froome és Alberto Contador kiesése után a harmadik lett, és a fehér trikót is megnyerte. Az az évi Vueltát viszont nem tudta befejezni, belázasodott és tíz szakasz után feladta a versenyt. A Tour de France-ot sem 2016-ban, sem 2017-ben nem tudta befejezni. A 2018-as Giro d'Italiát tüdőgyulladás miatt kellett feladnia, sőt, annyira túlhajtotta magát, hogy kiszáradás és magas láz miatt még kórházba is került.