Elmosta a vihar az utakat, rövidítik a Tour de France 20. szakaszát

K  AP20190726218
2019.07.26. 23:23

A pénteki, óriási jégesővel és sárlavinával járó vihar után, az eredetileg tervezett 130 helyett csak 59 kilométeres lesz a Tour de France 20., utolsó előtti szakasza szombaton. A sárlavinák miatt az Albertville körüli hegyi utak még mindig járhatatlanok.

A szervezők péntek este a Tour de France hivatalos Twitter-oldalán jelentették be, hogy megrövidítik a szombati, hegyi befutóval záruló etapot. A mezőny a rossz útviszonyok miatt nem teker fel az első kategóriás, 19,9 kilométer hosszú, 1968 méter magas, átlagban 6 százalékos meredekségű Cormet de Roselend-ra, hanem az albertville-i rajttól egyenesen Val Thorens felé indul majd. A szakaszt záró, kiemelt kategóriás emelkedő 33,4 kilométeres, átlagosan 5,5 százalékos a meredeksége.

Tour de France 20. szakasz eredeti szintrajza
Tour de France 20. szakasz eredeti szintrajza

A mezőny már pénteken sem tudta teljesíteni a teljes távot: az eredetileg 126,5 kilométeres szakaszon a Col de l'Iseran után hatalmas jégeső, majd sárlavina zúdult az útra, és bár hókotrók dolgoztak a megtisztításán, a havas-jeges-saras aszfalton életveszélyes lett volna folytatni a versenyt. A zsűri döntése értelmében így a hegytetőn mért állás jelentette a szakasz végeredményét, a Tignes-ig tartó maradék 35,5 kilométert pedig törölték a távból, és nem hirdettek győztest.

A pénteki versenynapon a kolumbiai Egan Bernal az összetettben megelőzte az addig vezető francia Julian Alaphilippe-et, és átvette tőle a sárga trikót. Bernal előnye 48 másodperc Alaphilippe és 1 perc 16 másodperc csapattársa, a címvédő brit Geraint Thomas előtt.

A 106. Tour de France vasárnap a Rambouillet és Párizs közötti 128 kilométeres etappal zárul, a cél a hagyományoknak megfelelően a Champs-Élysées-n lesz.

(Index/MTI)

(Borítókép:  Munkagéppel igyekeznek megtisztítani az utat amelyre jégeső és sárlavina zúdult a 106. Tour de France profi országúti kerékpáros körverseny tizenkilencedik Saint-Jean-de-Maurienne és Tignes közötti 1265 kilométeres szakaszán 2019. július 26-án. Fotó: MTI/AP/Thibault Camus)