Senki sem bírta Valter tempóját a szekszárdi meredeken

2019.07.27. 12:34

Valter Attila mindenkit lerázott magáról a finisben, és megnyerte a Gemenc Nagydíj első versenyét. A győzelemmel a világbajnoki részvételhez is fontos pontokat szerzett az országúti kerékpáros.

A 45. Gemenc Nagydíjat idén nem körversenyként rendezték meg, hanem két különálló futamként, mert így több ranglistapontot lehet gyűjteni a világbajnokságra készülő versenyzőknek. A szekszárdi nagydíjon nem titkoltan a magyar válogatottnak akartak lehetőséget adni, amibe most az olyan nagy csapatokban tekerő versenyzők is eljöttek, mint Valter Attila (CCC) és Peák Barnabás.

A szekszárdi versenyen hagyományosan a Kálvária dombon van a befutó, amihez elég kegyetlen emelkedő vezet fel, a 2 kilométeres kaptató végén 15 százalékos rész is van. Ez a hegyimenőnek számító Valternak kedvezett, és élni is tudott a lehetőséggel.

A 165 kilométeres táv végére minden szökést szerelt a főmezőny, így együtt vághattak neki a legjobbak az emelkedőnek. Valter a végére mindenkit leszakított magáról, 8 másodperces előnnyel ért célba. Mögötte három olasz bringás érkezett a Sangemini csapatából. Az ötödik hely Pelikán János (Pannon Cycling Team) lett.

Valter az első helyért 40 UCI-pontot kapott, míg Pelikán 15-öt gyűjtött, amivel megerősítették Magyarország világranglistás helyét az első ötvenben.

Valter Attila az utolsó métereket teszi meg a Gemenc Nagydíjon
Valter Attila az utolsó métereket teszi meg a Gemenc Nagydíjon
Fotó: Gemenc Nagydíj

„Nagyon örülök a sikernek, győzelmi szándékkal érkeztem, hisz tisztában voltam azzal, hogy kedvez ez a befutó nekem. A rajtot követően kicsit nyomottnak éreztem magam, bár a lábaim jók voltak, így tudtam, hogy átlendülök ezen a holtponton. Sikerült egy erős válogatottat összerakni, a srácok rengeteget segítettek, jó munkát végeztek, így ez egy közös győzelem volt. Bízom benne, hogy holnap is lehet esélyem" – mondta Valter a befutó után. 

A Gemenc Nagydíj második futamát szombaton rendezik, 150 kilométeres a táv, és ismét a Kálváriánál lesz a  befutó.

Eredmények:
Alisca Bau Gemenc Nagydíj I. 1.2, Szekszárd-Szekszárd (165 km):

1. Valter Attila, magyar (Magyarország) 4:00:41
2. Paolo Toto, olasz (Sangemini Trevigiani-MG.Kvis) + 8 mp
3. Niccolo Salvietti, olasz (Sangemini Trevigiani-MG.Kvis) + 8 mp
4. Dario Puccioni, olasz (Sangemini Trevigiani-MG.Kvis) + 10 mp
5. Pelikán János, magyar (Pannon Cycling Team) + 10 mp
6. Cameron Beard, amerikai (Team Differdange-GeBa) + 10 mp
7. Marco Cecchini, olasz (Sangemini Trevigiani-MG.Kvis) + 14 mp
8. Jaka Primozic, szlovén (KK Kranj) + 26 mp
9. Jon Soerveras Breivold, norvég (Region Vest) + 29 mp
10. Tom Thill, luxemburgi (Team Differdange-GeBa) + 34 mp