Froome jövőre megint megnyerné a Tourt

2019.08.03. 18:12 Módosítva: 2019.08.03. 23:33

Először nyilatkozott júniusi bukása óta Chris Froome, a Team Ineos négyszeres Tour-győztes brit kerékpározója, aki többek közt arról beszélt, hogy jövőre ismét a Tour de France megnyerésére készül – írja az MTI.

A 34 éves klasszis az idei Tour de France-ra készülve az egyéni időfutam pályáját járta be a Dauphinén június 12-én, amikor hatalmasat bukott. Csaknem 60 kilométeres óránkénti sebességgel száguldva lefelé a nagy szélben nekiment egy falnak, eltörte a combcsontját, valamint a jobb könyökét, illetve több bordáját is.

Most csapatának beszélt a balesetéről, illetve az azóta eltelt időszakról, és elmondta, mindent annak fog alárendelni, hogy legalább olyan, vagy még jobb állapotban legyen ott a 2020-as Tour rajtjánál, amilyenben idén volt. Erre egyébként meg is van minden esélye, sérülései a vártnál gyorsabban gyógyulnak, a műtétét végző orvos pedig azt mondta, semmi akadálya, hogy teljesen felépüljön.

A balesetével kapcsolatban arról beszélt, a bukása után már a földön fekve rögtön azt kérdezte, hogy felépül-e az idei Tour rajtjára, de a csapat vele lévő tagjai azonnal közölték, hogy ezt felejtse el.

Azt mondták, nem megyek sehova, maradjak nyugton, amíg meg nem érkezik a segítség

– mesélte Froome, akit előbb roanne-i kórházba szállítottak, majd később mentőhelikopterrel St. Étienne-be vittek, ott műtötték meg, és egy ideig az intenzív osztályon ápoltak.

A brit kerékpáros azóta már elkezdte a fizioterápiát, múlt héten videóban tette közzé, amint szobabiciklin ül és egy lábbal teker.

Távollétében csapattársa, a kolumbiai Egan Bernal sikerét hozta az idei Tour, mögötte a szintén az Ineosban tekerő, tavaly győztes walesi Geraint Thomas lett a második. Bernal sikerével egyébként az elmúlt nyolc Tour de France-ból hetedszer ünnepelhetett végső diadalt az Ineos istálló valamelyik versenyzője. Bernallal, és az idei Tour másik nagy szenzációjával, Julian Alaphilippe-pel bővebben is foglalkoztunk, ezt a cikket itt olvashatják el.