Sosem száguldottak még ilyen óriási sebességgel hajrában

2019.08.05. 15:24

Valószínűleg minden idők leggyorsabb sprintbefutója volt vasárnap a Lengyel Körversenyen. A szakaszgyőztes Luka Mezgec 82 kilométer per óra feletti tempót ért el.

A Lengyel körverseny második szakaszának mezőnyhajrája, amit Luka Mezgec nyert meg
A Lengyel körverseny második szakaszának mezőnyhajrája, amit Luka Mezgec nyert meg

Katowicében már többször volt befutó a verseny történetében, a bringások előtt sem ismeretlen az enyhe lejtésű egyenes, amin mindig elég nagy tempóra lehet számítani. A versenyszervezők most is lemérték a sprinterek sebességét, adataik szerint a szlovén Mezgec néhány tizeddel túllépte a 82 km/h-s tempót.

Hivatalosan nem tartják számon a sebességrekordokat a World Tour-versenyeken, de jó eséllyel a katowicei a leggyorsabb befutó. A lengyel szervezők a korábbi években is gyűjtöttek adatokat. Az eddig legjobb Jonas Van Genechten volt, aki 2014-ben 1,2 km/h-val volt lassabb, mint Mezgec. Marcel Kittel pedig 2010-ben 78,3 km/h-val hajtott. A sprinterek legtöbbször valahol 60 és 70 km/h közötti csúcssebességgel érkeznek meg a befutókra, a katowicei pálya tényleg extra ebből a szempontból.

„Ez a sprint nagyon különleges. Nagy a sebesség, és az utolsó kilométer elég szűk. Szükséged van egy kis szerencsére, nagy áttételre és jó időzítésre. A tempó 80 km/h feletti. Voltam itt már második, harmadik és negyedik is, de győzni olyan, mint egy nagyot lottózni. Az ilyen sprinteknél kell a szerencse" – mondta győzelme után Mezgec.

A Mitchelton-Scott szlovén sprintere nemcsak gyors volt, de jól is időzített, időben bújt ki Fernando Gaviria mögül.

(via Eurosport)