A sebességi rekorder 280 km/h-val száguldott egy kerékpáron

2019.08.18. 21:45 Módosítva: 2019.08.18. 23:44

Egy vakmerő próbálkozó az eddigi rekordot megdöntve 280 km/h-s sebességgel haladt egy kerékpáron. Neil Campbell egy egyedi tervezésű és építésű, átszámítva 5,3 millió forintos kerékpáron döntötte meg az eddigi 268 km/h-s rekordot, amit egy holland bringás állított fel 1995-ben.

A sikeres csúcskísérletre szombaton került sor a North Yorkshire-i Elvington repülőtéren. A csúcskísérlet alkalmával Campbellt egy Porsche Cayenne húzta és gyorsította fel egy két mérföld hosszú útszakaszon, majd a bringás levált a kocsiról és kerékpárján ülve egyedül haladt át az időmérő kapun.

A biciklit a Moss Bikes nevű cég építette 3D-s nyomtatott alkatrészekből, illetve egy krosszmotor alkatrészeiből. A felvezető autó hátsó részéhez pedig nagy méretű szélárnyékoló paneleket rögzítettek.

A sikeres rekordkísérletet több sikertelen próbálkozás előzte meg, volt, hogy az autóval akadtak problémák, volt, hogy az időjárással, illetve a Campbell hátára erősített fékezőernyőről is le kellett mondani, mert a plusz csomag a hátán légörvényeket kavart, ami instabillá tette a haladását.

A bringás biztonságáról így leginkább csak a ruhája gondoskodott, ami olyan technológiával rendelkezett, ami bukás esetén légzsákokat fúj fel az öltözetben.

Campbell a sikeres kísérletet követően elmondta, hogy a következő terve a 220 mérföld/órás, azaz 354 km/h-s rekord felállítása, amire az amerikai Bonneville Salt Flats kiszáradt tómedrében tesz majd próbát. A férfi öt éven keresztül készült a most beállított csúcsra.

(via Independent)