Egy nap alatt két sokkoló világrekordot is hajtott az olasz bringás

2019.11.04. 10:42

Filippo Ganna egyetlen nap alatt kétszer világcsúcsot pálya-kerékpárban, az olasz versenyző a 4000 méteres egyéni üldözőversenyben javította meg jelentősen a korábbi csúcsot a minszki világkupán.

A 4000 méteres szám világcsúcsát legutóbb szeptemberben javították meg, az amerikai Ashton Lambie a Pánamerikai Bajnokságon 4:05,423-at hajtott. Ezt a versenyt Bolíviában, 2500 méteres tengerszint feletti magasságban rendezték. A nagy magasság egyik előnye, hogy az alacsonyabb oxigéntartalmú levegő miatt a légellenállás is kisebb, értelemszerűen így jobb időkre van esély. Nem véletlen, hogy számos rekord dőlt már meg Mexikó, Kolumbia vagy Bolívia pályáin. Az egyéni üldözéses számban utoljára 2011-ben tekertek rekordot tengerszinten, az ausztrál Jack Bobridge 4:10,534-et tekert Sydney-ben.

A 281 méteren fekvő Minszkben Ganna sem számolhatott ielőnnyel, ezért még értékesebb a rekordjavítása. Az olasz bringás a selejtezőben 4:04,252-t hajtott, több mint egy másodpercet javított a korábbi csúcson. Már az ez is óriási eredmény egy olyan sportágban, ahol mint látjuk, ezredekre is mérnek.

Filippo Ganna világrekordja után a minszki pályakerékpár világkupán
Filippo Ganna világrekordja után a minszki pályakerékpár világkupán

A délutáni döntőben viszont még ennél is sokkolóbb időt hajtott Ganna, 4:02,647-nél állt meg az óra, 59,345 km/h-s átlaggal zárt. A minszki verseny előtt is az övé volt már a legjobb tengerszinten elért eredmény, de az több mint öt másodperccel volt gyengébb mostani idejénél.

Ganna pályán és országúton is elég sikeres bringás, az egyéni üldözéses számban háromszoros világbajnok, és idén már az országúti vb-n is szerzett egy bronzérmet időfutamban.