A bringás eltávolíttatta három bordáját karrierje érdekében

2019.11.06. 12:35

Az új-zélandi George Bennett elég durva orvosi beavatkozásra szánta el magát, hogy országúti kerékpárban a legmagasabb szinten versenyezzen: állandó fájdalmai miatt három bordáját távolították egy operáció során. 

A 29 éves George Bennett 2011 óta profi kerékpáros, elsősorban a többnapos versenyeken eredményes. 2017-ben például megnyerte a Tour of Californiát, de két háromhetesről, a Giro d'Italiáról és a Vuelta a Espanáról is van már top 10-es helyezése. A hegyi szakaszokon gyakran tudja tartani a lépés a legjobbakkal.  Csapatában, a Jumbo-Vismában az egyik legfontosabb segítő az emelkedőkön.

Mindezeket az eredményeket azonban komoly fájdalmak árán éri el, évekkel ezelőtt bordaporc-elmozdulást diagnosztizáltak nála, ami nagy terhelésnél mellkasban jelentkező szúrással jelentkezik. 

„Néhány hete egy nagy operációm volt, és remélem ez segíteni fog. Évek óta jelentkezik a belenyilalló fájdalom, és ez eléggé lelassított az idén. Bármikor, amikor keményen nyomtam, késszúrás szerű fájdalmat éreztem az oldalamban. A műtétnek elég drasztikus következményei lettek, alapvetően három bordát távolítottak el. Ez rosszabbul hangzik, mint amilyen valójában volt, de mindegyik borda körülbelül 8 centiméteres volt és porccal borított" – nyilatkozta Bennett a Cyclingnewsnak.

George Bennett (elöl) a 2019-es Vuelta a Espanán
George Bennett (elöl) a 2019-es Vuelta a Espanán

A műtét előtt a bringás családjával és barátnőjével egyeztetett, arra jutottak, hogy karrierje még nincs leszállóágban, a legjobb évei jöhetnek most, ezért megéri bevállalni a drasztikus beavatkozást. 

Hamarosan visszaülhet kerékpárjára, de ha újra eléri csúcsformáját, akkor sincs könnyű dolga. Klubjában három olyan bringás is van, aki bármelyik háromhetesen dobogóesélyes, Tom Domoulin, Steven Kruijswijk és Primoz Roglic is erősen meghatározhatja szerepét és versenynaptárát.