Ambrus
-1 °C
1 °C
Index - In English In English Eng

A világbajnok kerékpáros csapata egyből bejelentkezett a magyar körre

2019.11.21. 21:15

Még csak két napja tudni, hogy mikor lesz a jövő évi Tour de Hongrie,  de máris bejelentkezett az országúti kerékpárban világbajnok Max Pedersen csapata, a Trek-Segafredo.

A Giro d'Italia első három szakaszát május 9. és 11. között Magyarországon rendezik, mielőtt Olaszországban folytatja útját a mezőny, kedden pedig eldőlt, hogy két nappal később elrajtol az ötnapos magyar körverseny.

Szilasi László, a Tour de Hongrie versenyigazgatója az M1 Aktuális műsorában elmondta, a nemzetközi szövetség (UCI) versenynaptára rendkívül telített, nehéz megfelelő időpontot találni arra, hogy a legmagasabb szintű, World Tour-csapatok elmenjenek kisebb versenyekre. Ezúttal viszont a Giro miatt a teljes World Tour mezőnynek lesz itt eszközparkja autókkal és buszokkal, így csak a versenyzőket kell ideszállítani. Ráadásul az erre az időszakra eső Kaliforniai körversenyt pénzügyi okok miatt nem rendezik meg, így minden adott volt, hogy végig tudják vinni a koncepciót, hiszen az általában 25-28 versenyzőt foglalkoztató elitcsapatok második sorai versenyek nélkül maradtak akkorra.

„Történelmi pillanat a verseny történetében az a mai hír, hogy teljesen magától bejelentkezett az első World Tour-csapat, amelyet a legjobb öt közé sorolnék" – mondta Szilasi László. Elárulta, hogy a Kometa Cycling Team sportigazgatója, Ivan Basso kötötte össze a magyar szövetséggel a Trek-Segafredót, majd a csapatfőnök emailben jelezte: jelentkeznek és szeretnének jönni a Tour de Hongrie-ra.

Ez igazolta, hogy az új dátumnak és a mögötte lévő logikának megvan a létjogosultsága, remélem, a következő hetekben folytatódni fog ez a sorozat" – mondta Szilasi. Ahhoz, hogy 2021-től a Tour de Hongrie az úgynevezett Pro Series sorozatba kerüljön, 14 World Tour- és prokontinentális csapatnak kell indulnia, és úgy gondolja, ez a feltétel teljesül majd.

A Trek-Segafredo friss igazolását, a kétszeres Giro-győztes olasz Vincenzo Nibalit valószínűleg az olasz körverseny magyarországi szakaszain láthatják a hazai nézők, a szeptemberben vb-aranyat nyerő 23 éves dán Pedersen versenyprogramja viszont még nem ismert.

A versenyigazgató elmondta, az útvonallal kapcsolatban már zajlik az előkészítés és előrehaladottak a tárgyalások a városokkal. 

Azokhoz is szeretnénk eljutni, akiket az olasz körverseny nem érint. Mivel reményeink szerint nagyjából hasonló mezőny lesz, így ezt az időszakot megnyújtva még öt napig lesz szinte Giro d'Italia-hangulat Magyarországon."

A Tour de Hongrie-n a magyar válogatott és magyar kontinentális klubcsapat is részt vehet - említette meg.