Vas Kata Blanka U23-as ezüstérmével történelmet írt a ciklokrossz-vb

2020.02.02. 14:11

Minden idők legjobb magyar eredményét érte el a 18 éves Vas Kata Blanka a ciklokrossz (terepkerékpár) világbajnokságon azzal, hogy a U23-as mezőnyben ezüstérmes lett. Korábban még sosem volt érme Magyarországnak ebben a szakágban.

Vas Kata Blanka (balról) a világbajnokság dobogóján
Vas Kata Blanka (balról) a világbajnokság dobogóján

A kerékpársport szinte minden szakágában eredményes Vas Kata Blanka idén már a felnőttek között is megmutatta, hogy mire képes ciklokrosszban, egy elit versenyen második helyet szerzett a legendának számító Marianne Vos mögött, így a Svájcban rendezett vb-n is számítani lehetett tőle egy jó eredményre. 

A dübendorfi pálya rendesen felázott, megvolt a szakággal összenőtt sárdagasztás és olyan kemény emelkedőket is betettek a szervezők, a mesterséges akadályok mellett, amin csak feltolni lehetett a bringát. A némi egyszerűsítéssel terepkerékpározásnak nevezett szakágban, egy országúti kerékpárhoz hasonló bringával kell körözni gyakran sáros, homokos vagy fagyott talajon, ahol időnként muszáj leszállni mesterséges vagy természetes akadályok miatt. Ilyenkor pedig futni kell a biciklivel.

Vas Kata Blanka 2020. február 2-án
Vas Kata Blanka 2020. február 2-án
Fotó: Luc Claessen / Getty Images Hungary

A négykörös, 12,7 kilométeres versenyen a francia  Marion Norbert-Riberolle irányított, már az első körben leszakította ellenfeleit. Mögött kisebb üldözőcsoport alakult ki, Vashoz a kanadai Ruby West és a holland Inge Van der Heiden csatlakozott. Utóbbi a második körben egy bukás miatt lemaradt, de a brit Anna Kaynek sikerült felzárkózni.

Vas egy tempóváltással lerázta magáról társait, az utolsó kört 32 másodperces hátránnyal kezdte Norbert-Riberolle mögött. A magyar bringás nem foglalkozhatott csak az üldözéssel, Kay frissebbnek tűnt az utolsó körben, egyre faragta a másodperceket.a durván saras részeken. A fáradni látszó Vas azonban kitartott, végül magabiztosan őrizte meg a második helyet, a franciától 27 másodpercet kapott, Kayt 13 másodperccel verte.