Megváltoztatták a Giro d' Italia budapesti szakaszát

2020.02.20. 17:10 Módosítva: 2020.02.20. 18:51

Hivatalossá vált, hogy a korábban jelzetthez képest megváltoztatták a Giro d'Italia budapesti nyitószakaszának útvonalát. A kerékpárosok így a Lánchídon is áttekernek majd május 9-én, olvasható a Nemzeti Sportügynökség közleményében.

A Giro útvonal-módosításáról a magyar szervezőbizottság képviseletében Révész Máriusz kormánybiztos és Nagy Zsigmond tárgyalt Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettessel, valamint az olasz főszervező Mauro Vegnivel.

A közleményből kiderült, hogy a Széchenyi lánchíd érintése korábban is felmerült, de elvetették az ötletet, mert a híd felújításra és lezárásra várt. A hídfelújítás elmarad egyelőre, így az időfutam átmehet a Lánchídon, mielőtt a bringások felkanyarodnak a Várba. A korábbi útvonal a pesti alsó rakparton, a Margit hídon és a budai Fő utcát is érintette volna.

Az RCS Sport a tárgyalások és bejárások eredményeként csütörtökön hivatalosan is bejelentette, hogy a budapesti időfutam útvonala módosul, és a Hősök teréről indulva érinti a magyar főváros legrégibb és szimbolikus hídját, valamint az Alagutat, és ezt követően kanyarodik fel a budai Várba.

A Nemzeti Sportügynökség arról is ír, hogy az új útvonal biztosítja, hogy a verseny ideje alatt nem kell lezárni az alsó rakpartot, a 2-es villamos zavartalanul közlekedhet, és a Margit híd forgalmát sem akadályozza majd a verseny. A megbeszélésen a felek kölcsönösen elismerték, hogy az olasz kerékpáros körverseny olyan turisztikai promóciót jelent Magyarországnak és a fővárosnak, amelynek hasznossága nem vitatható, így a sikeres rendezés közös érdek.

A szervezőbizottság projektvezetője, Sió Zoltán, a Nemzeti Sportügynökség munkatársa az útvonallal kapcsolatban elmondta:

„A Giro Nagy Rajt szervezőbizottságának útvonalért felelős szakemberei folyamatosan egyeztetnek a hatóságokkal: a rendőrséggel, a katasztrófavédelemmel, a Budapest Közúttal, a BKK-val és a KNEB-bel. Külön tárgyalások zajlanak az érintett kerületekkel, és az engedélyeztetési eljárásokat a Főváros javaslatait követve végezzük. Természetesen napi szinten folynak egyeztetések és a szükséges engedélyeztetések a másik két magyarországi szakaszon is, mert ne feledjük, a világ második legrangosabb kerékpáros körversenye 66 magyar települést érint május 9. és 12. között.”