Két hónappal később rendezik meg a Tour de France-t

2020.04.15. 13:43

A tervezettnél két hónappal később, augusztus 29-én rajtol el a világ legnépszerűbb kerékpárversenye, a Tour de France, közölte a szervező cég, az Amaury Sport Organization (ASO). Mindeközben a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) is kiadta az új versenynaptárát. 

A Tour eredetileg június 29-én rajtolt volna el, de Emmanuel Macron hétfői bejelentése után ezt a dátumot el kellett vetni. A francia elnök azt hirdette ki, hogy július közepéig nem lehet tömegrendezvényeket tartani a koronavírus-járvány miatt. Bár voltak olyan ötletek, hogy zárt kapus legyen a Tour, de ez kivitelezhetetlen megoldás, így a halasztást kellett választani.

Az ASO szerdán közölte, hogy háromhetes kerékpárverseny augusztus 29-én rajtol el Nizzából, és szeptember 20-án ér véget Párizsban. Az útvonal a korábban ismertetett lesz, azon nem változtatnak. 

Az áthelyezett Tour elég sok gondot okozhat, aznap ér véget, amikor az országúti világbajnokság kezdődik Svájcban, míg az első napok az országos bajnokságokkal ütköznek.

Az UCI néhány alapelvet közölt, eszerint a Giro d'Italia a vb után kezdődik (nagy kérdés, hogy marad-e Budapest a rajthelyszín), míg a harmadik háromhetes a Vuelta a Espana a Giro után lesz valamikor, ha nem párhuzamosan megy utóbbi két verseny, akkor a Vuelta novemberben érhet véget. 

A nemzetközi szövetség az egynapos klasszikusok időpontját még nem jelölte ki, de annyit már közölt, augusztus 1-én indulhat csak el a World Tour-szezon, alacsonyabb kategóriájú versenyeket viszont már júliustól lehet rendezni.