A nagy visszatérő verseny előtt is találtak egy koronavírus-fertőzött bringást

2020.08.01. 19:43

Több mint négy hónap után rendeztek ismét World Tour kategóriájú országúti kerékpárversenyt. Az olaszországi Strade Bianchét a Jumbo-Visma csapat belga versenyzője, Wout van Aert nyerte meg, aki a céltól 12 kilométerre indította a győztes támadást, és a befutóig az olasz és a német bajnok sem tudta már őt utolérni. A 25 éves bringás 2018-ban és 2019-ben is harmadik lett ezen a versenyen, a mostani siker pályafutása első komoly egynapos győzelme.

A koronavírus-járvány okozta hosszú szünet miatt alighanem a Strade Bianche lett az év egyik legjobban várt kerékpárversenye. Az utolsó World Tour-verseny, a Párizs-Nizza zárószakasza óta 140 nap telt el addig, hogy újra versenyt rendezzenek a legmagasabb kategóriában.

Emellett a Strade Bianche az egyik legszebb verseny is egyben.

A nem túl nagy múltra visszatekintő verseny (az elsőt 2007-ben tartották) a nevét a jellegzetes, fehér murvás makadámutakról kapta, amelyre a 184 kilométeres verseny során többször is ráterelik a versenyzőket. Egészen pontosan 11 ilyen, hosszabb-rövidebb szektort (63 km) kell túlélniük a bringásoknak a toszkán dombok között.

A sienai rajtnál a legjobb egynapos menők mind ott voltak: a tavalyi győztes Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step), a háromszoros világbajnok Peter Sagan (Bora-Hansgrohe), az olimpiai bajnok Greg van Avermaet (CCC Team), valamint Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) és Wout van Aert (Team Jumbo-Visma) is.

Nem indulhatott viszont az AG2R csapat svájci versenyzője, Silvan Dillier, akinek a verseny előtti utolsó koronavírustesztje pozitív lett.

A 40 Celsius-fok körüli hőségben zajló verseny első része a szökevények üldözéséről szólt, akik közül az Androni csapat svájci bringása, Simon Pellaud tartott ki a legtovább. Őt 60 kilométerre a céltól érte utol a 25-30 fősre fogyatkozott főmezőny. A folyamatos támadások teljesen szétzilálták a mezőnyt, és 50 kilométerre a befutótól csupán hat bringás maradt elől. Ekkor indított támadást az Astana dán bringása, Jakob Fuglsang, akit nyolc kilométerrel később utolértek.

A következő támadást a német bajnok, Maximilian Schachmann (Bora-Hansgrohe) indította 21 kilométerre a céltól, amivel sikerült Greg van Avermaetot leszakítania az élmezőnyből. Már csak 12 kilométerre voltak a befutótól, amikor Van Aert az utolsó murvás szakaszon támadt, és sikerült eltávolodnia Schachmanntól és az olasz bajnok Davide Formolótól (UAE-Team Emirates). Az utolsó kilométerekre már közel húsz másodperc előnyt dolgozott ki, és elsőként ért célba Siena főterén, a Piazza del Campón. A második Formolo, a harmadik pedig Schachmann lett.

Strade Bianche végeredmény:

  • 1. Wout van Aert (belga,  Jumbo-Visma) 4:58:56
  • 2. Davide Formolo (olasz, UAE-Team Emirates) + 30 másodperc hátrány
  • 3. Maximilian Schachmann (német, Bora-Hansgrohe) + 32 mp. h.
  • 4. Alberto Bettiol (olasz, EF Pro Cycling) + 1:38 perc hátrány
  • 5. Jakob Fuglsang (dán, Astana) + 2:55 p. h.
  • 6. Zdenek Stybar (cseh, Deceuninck-Quick Step) + 3:59 p. h.
  • 7. Brent Bookwalter (amerikai, Mitchelton-Scott) + 4:25 p. h.
  • 8. Greg van Avermaet (belga, Team CCC) + 4:27 p. h.
  • 9. Michael Gogl (osztrák, NTT Pro Cycling) + 6:47 p. h.
  • 10. Diego Rosa (olasz, Arkéa-Samsic) + 7:45 p. h.