A Lengyel körverseny horrorbukásán a kordont is feltépték a bringások

GettyImages-1264124595
2020.08.05. 18:58

A Lengyel körverseny első szakaszának utolsó méterein, bőven 60 kilométer per órás sebességnél borzasztó nagyot bukott az első helyért küzdő Fabio Jakobsen. Rajta kívül még jópáran elestek. 

A Lengyel körverseny a magyar országúti kerékpársport kiemelt eseményeként indult, hiszen még sosem fordult elő, hogy egyszerre három bringásunk teker a legmagasabb kategóriában, a World Tourban. A tavaly a Mitchelton-Scotthoz szerződő Peák Barnabásnak, és a CCC-ben hajtó Valter Attilának ez volt az első WT-futama, Kusztor Péter viszont visszatérő a Novo-Nordisk tagjaként. 

A Tour de Pologne-t hagyományosan a Tour de France után szokták rendezni, de most felkészülési állomásként is szolgálhat a francia körre és a másik két háromhetesre. A mezőnyben több háromhetes győztes, mint a Giro d'Italia-címvédő Richard Carapaz (Ineos) vagy a Vuelta a Espana-győztes Simon Yates is teker, ők egyértelműen favoritok, de a legtöbben a belgák fiatal sztárjától, Remo Evenepoel (Deceuninck-QuickStep) várják az összetett győzelmet. Ő egyébként a Burgosi körön leiskolázta a mezőnyt.

A lengyel ötnapos két, a szintrajz alapján nem túlzottan durva hegyi szakaszon, a harmadik és a negyedik etapon dőlhet el. A korábban említettek mellett Wout Poels (Bahrain McLaren) és Jakob Fuglsang is a legjobbak között lehet. Valter csapattársa, Ilnur Zakarin is igazi hegyimenőnek számít, ő is jó helyen érkezhet majd.

Az első, Chorzów és Katowice közötti 195,8 kilométeres szakasz a sprintereknek kedvezett, így garantálható volt a mezőnyhajrá. Négy bringás volt hosszú szökésben, de őket bedarálta a boly a végjátékra. Meglehetősen feszült volt a mezőny, az utolsó 15 kilométeren több bukás is történt, nem véletlenül próbálta az Ineos előremenekíteni Carapazt a boly élére.

A hajrát elég tisztán kezdték meg a sprintercsapatok, de borzasztó bukással ért véget. Az utolsó száz méteren Dylan Groenewegen (Jumbo-Visma) lőtt ki, úgy tűnt, simán behúzza a szakaszt, de jobbján a pályát szegélyező kordon mellett nagyon gyorsan közeledett Fabio Jakobsen (Deceunick-QuickStep). Jakobsen megpróbált kibújni a résen át, míg Groenewegen próbálta zárni a szöget, talán kicsit könyökkel is védte magát Jakobsennel szemben. Már csak néhány méter volt hátra, amikor Jakobsen kirepült a kordonon, fel is tépte azt jó néhány méteren, majd a kivágódó darabokban többen is elestek. A célvonal után maga Groenewegen is bukott. Egy szurkoló által készített videóból azt látszott, hogy a kordon mögött egy sínpár futott. Jakobsen ebbe csapódhatott bele.

A versenybírók szabálytalannak látták Groenwegent, ezért elvették az első helyét, és a versenyből is kizárták. A Procyclingstats szerint így a szakaszt Jakobsen nyerte. 

Jakobsen állapotáról egyelőre nem tudni, csapata annyit közölt, hogy az orvosok vizsgálják a bringást. A lengyel TVP Sport információi szerint a kerékpáros állapota nagyon súlyos, az orvosok az életéért küzdenek, intubálták és mesterséges kómába helyezték. A versenyorvos tájékoztatás szerint Jakobsen súlyos koponyasérülést szenvedett.

A Lengyel körversenyen augusztus ötödike már eddig is tragikus nap volt, egy évvel ezelőtt a belga Bjorg Lambrecht halt meg egy versenybaleset miatt. Ezt a szakaszt most eleve az ő emlékének ajánlották. 

Valter Attila csapattársa, Simon Geschke Twitterén azt írta, hogy minden évben felteszi magának a kérdést, hogy a szervezők miért gondolják jó ötletnek, hogy mindig erre a lejtős utcára viszik a befutót, ahol 80 kilométer per órás is lehet a sprinterek sebessége.

Peák Barnabás 2018-ban egy csapatban tekert Jakobsennel, amikor a magyar bringás  lehetőséget kapott a QuickStepben. Peák azt írta Instagramján, hogy különleges napra számított, hiszen tíz hónap után most először versenyezhetett, de Jakobsen balesete ezt felülírta. A magyar kerékpáros felidézte, hogy amikor a QuickStephez került, akkor nagyon stresszes volt, de Jakobsen segítségével mégis azt érezte, hogy a csapathoz tartozik, és a holland utánpótlás csapatban, a SEG-ben elért eredményei is inspirálták. „Ahogy a bukás után láttalak, sokkolt az állapotod. Tudom, hogy nagy harcos vagy, és most harcolnod kell, barátom. Veled vagyunk" – írta Peák.

Valter Attila és Kusztor Péter a mezőnnyel együtt érkezett a célba, a győztessel azonos idővel, a 83. és a 94. helyet szerezték meg. Peák Barnabás 50 másodpercet kapott, a 102. lett.