A világbajnok sprintelt leggyorsabban a Lengyel körversenyen

2020.08.06. 19:39

A világbajnok Mads Pedersen nyerte kisebb meglepetésre a Lengyel körverseny második szakaszát mezőnyhajrá végén. Két magyar bringás, Valter Attila és Kusztor Péter a főmezőnnyel érkezett a célba. Peák Barnabás egyperces hátrányt kapott, miután a hajrá előtt sokat vitte a tempót.

A Lengyel körverseny (Tour de Pologne) borzalmas balesettel indult, és Fabio Jakobsen bukása a második szakaszra is rányomta a bélyegét. Szokatlan módon senki sem viselte az összetett elsőnek járó megkülönböztető mezt. Az első szakaszt Dylan Groenewegen kizárása után elvileg Jakobsen nyerte, de ő értelemszerűen nem folytathatta a versenyt. A harmadikként célba érő Marc Sarreu (Groupama-FDJ) is feladta sérülés miatt, így a szökései során bónusz másodperceket gyűjtő Kamil Malecki (CCC) lett jogosult a sárga trikóra. Ő és csapata azonban nem akarta felvenni ezt Jakobsen iránti tiszteletből. A CCC (itt teker Valter Attila) megpróbálta átadni Jakobsen csapatának, a Deceunick-QuickStepnek a trikót, de erre nem volt lehetőségük a szabály szerint, 

Az Opole és Zabrze között 151,5 kilométert nem túl nehéz terepen jelölték ki, az egyetlen komolyabb emelkedő a szakasz közepén volt, így most is mezőnyhajrára lehetett számítani. Két szökevény, Maciej Paterski (lengyel válogatott) és Julius Van der Berg (EF Pro Cycling) a céltól  15 kilométerig bírta ki elöl, utolérte őket a sprintre készülő boly.

Eleinte Peák Barnabásék, a Mitchelton-Scott csapata vitte elől a tempót, hogy Luka Mezgecet hozzák helyzetbe, de később beolvadtak a mezőnybe. Peák elég sokat vállalt magára a vezetésből, ő húzta a sort néhány percen át. 

A lengyel Patryk Stosz még próbálkozott egy szóló szökéssel a céltól 5,5 kilométerre, de nem hagytak neki esélyt, őt is beolvasztotta a sprintre készülő mezőny.

A hajrát a Trek-Segafredo vezette fel, és a csapat tagja, Mads Pedersen be is tudta húzni a szakaszt, Pascal Ackermann (Bora-Hansgrohe) és Davide Ballerini (Deceunick QuickStep) előtt. Pedersen nem klasszikus sprinter, de sikerült meglepnie az olyan specialistákat, mint Ackermann. 

Pedersen a győzelemért járó időbónusszal együtt összetettben is átvette a vezetést, a második Ackermann és a harmadik Malecki előtt is négy-négy másodperc az előnye.

A magyarok közül Valter Attila (CCC) és Kusztor Péter (Novo-Nordisk) a főmezőnnyel együtt fejezték be a szakaszt, előbbi a 45., utóbbi az 50. lett, míg Peák 1 perc 14 másodpercet kapva a 146. helyen ért be.

Összetettben Valter áll a legjobban, tíz másodperces hátránnyal az 52., Kusztornak is ugyanennyi az élen álló Pedersenhez képest, a 65. helyen áll. Peák 2:14-es hátránnyal a 122.