Vilhelmina
8 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Felébresztették a kómából a Lengyel körversenyen bukó Jakobsent

2020.08.07. 16:30

Felébresztették a kómából a lengyel országúti kerékpáros körverseny szerdai nyitószakaszán balesetet szenvedő holland bajnok Fabio Jakobsent, aki az orvosok szerint jó állapotban van. A kórház azt közölte: a Deceuninck - Quick-Step 23 éves bringása előtt hosszú felépülési folyamat áll.

"Tudatánál van, követi az utasításokat, és már önállóan lélegzik, nincs szükség lélegeztetőgépre" – fogalmazott a Szent Barbara kórház igazgatója. "Úgy vélem, ha túlélt egy ekkora bukást, úgy biztosan vissza fog térni a sportba."

A Slaski és Katowice közötti közel 196 kilométeres etap hajrájához érkezve, miközben a sprinterek vetélkedtek a győzelemért, a holland Dylan Groenewegen mintegy 75 kilométer/órás sebességnél nem hagyott elég helyet a kordonok mellett a mögüle érkező honfitársának, aki több kordont és egy ott álló útvonalbiztosítót felborítva az út mellé zuhant. Jakobsent súlyos, életveszélyes sérülésekkel mentőhelikopter szállította kórházba, ahol megműtötték a koponyáját és az arcát.

"Gyűlölöm, ami történt. Nem találom a szavakat, amikkel leírhatnám, mennyire sajnálom Fabiót és a többieket, akik benne voltak a bukásban. Pillanatnyilag Fabio egészsége a legfontosabb dolog, szakadatlanul rá gondolok" – írta közösségi oldalán Groenewegen, aki maga is bukott, a célba érkezők közül pedig többen is átestek rajta.

Groenewegen ugyan megnyerte a szakaszt, ám utólag a zsűri kizárta a versenyből, és Jakobsennek ítélte az etapsikert. A nemzetközi szövetség (UCI) pedig honlapján bejelentette: az elfogadhatatlan eset után vizsgálatot indít. A lengyel ügyészség vizsgálatot rendelt el az ügyben, Groenewegen csapata, a Jumbo-Visma pedig bocsánatot kért, hangsúlyozva: "az ehhez hasonló bukásoknak nem szabadna megtörténniük".

(MTI)