Máté, Mirella
8 °C
27 °C
Index - In English In English Eng

A két napig kómában fekvő bringás rajtszámával ünnepelt Evenepoel

2020.08.08. 21:24

A belga Remco Evenepoel nyerte egy hosszú szökés végén a Lengyel körverseny negyedik szakaszát. A célvonalon az első szakaszon nagyon súlyos sérüléseket szenvedő csapattársa, Fabio Jakobsen rajtszámát feltartva gurult át.

A Lengyel körverseny negyedik szakasza volt talán a legnehezebb az öt etap közül, hiszen a 153 kilométeren hat első kategóriás emelkedő is helyet kapott. A favoritnak számító 20 éves Evenepoel már pénteken elhatározta, hogy támadni fog, de később akart indítani. A céltól 50 kilométerre viszont megérezte a lehetőséget, és leszakította a többi hegyimenőt. A szakasz végére közel kétperces előnyt hozott össze, és ezzel az összetettben is átvette a vezetést a szakaszon bukó Richard Carapaztól (Team Ineos). 

A célvonalon a borzalmasan nagyot bukott Fabio Jakobsen rajtszámát, a 75-ös felmutatva gurult át. „Amióta a kezembe került a rajtszám, valami különlegeset éreztem az elmémben és a testemben. Azt mondtam, nem számít, milyen durva lesz, harcolni fogok a végéig. Szenvedni fogok, de Fabio sokkal többet szenved. Ez adott nekem energiát" – nyilatkozta Evenepoel. Jakobsen az első szakaszon bukott, arckoponyáján szenvedett súlyos sérüléseket, két napig mesterséges kómában is tartották.

A negyedik szakaszon a magyarok közül Valter Attila szerepelt legjobban, a 27. helyen jött be 8 perc 44 másodperces hátránnyal. Peák Barnabás (74.) és Kusztor Péter (76.) 20:50-et kapott Evenepoeltől. Összetettben is Valter a legjobb hármuk közül, 8:54-es hátránnyal a 28., Kusztor a 98., Peák a 102., több mint félóra a hátrányuk a zárószakasz előtt.

A franciaországi Tour de L'Ain versenyen a Kometa-Xstra színeiben két magyar küzd, Fetter Erik és Dina Márton a második szakaszon is jó helyen ért célba, a 18. és a 21. hely lett az övék, és ugyan 4:51-et kaptak az etapgyőztes Primoz Roglictól, de olyanokkal együtt érkeztek be egy csoportban, mint a 2018-as Tour de France-győztes Geraint Thomas, és két évvel ezelőtti Giro d'Italia-első Tom Dumoulin.