Vilma
3 °C
11 °C

Berobbant az új Eddy Merckx, 20 évesen sorra nyeri a bringaversenyeket

2020.08.09. 19:42 Módosítva: 2020.08.09. 21:39

A 20 éves Remco Evenepoel (Deceuninc-Quick Step) nyerte a lengyel kerékpáros körversenyt, a Tour de Pologne-t, mivel a zárószakaszon megőrizte a közel kétperces előnyét az összetett versenyben. A belga csapat sikere azzal lett teljes, hogy Davide Ballerini a krakkói sprintbefutót is megnyerte nekik. Kusztor Péter (Team Novo Nordisk) a 29., Valter Attila (CCC) pedig a 41. helyen, a főmezőnnyel együtt ért célba. A sprint felvezetésében is szerepet vállaló Peák Barnabás (Mitchelton-Scott) a 121. lett.

Ahol elindul, ott nyer

Az elmúlt évekkel szemben az idei Lengyel körverseny nem hét, hanem csak ötszakaszos volt, az össztávja pedig 911 kilométer. Az utolsó napon, Zakopane és Krakkó között 188 kilométer várt a mezőnyre, a szakasz utolsó 12 kilométere egy városi körpálya volt.

A rajtnál nem volt ott a harmadik szakasz győztese, Richard Carapaz (Team Ineos), aki szombaton nagyot bukott, és így elveszítette a sárga trikót. Az ecuadori bringásnak még vasárnap is fájdalmai voltak, ezért a csapattal úgy döntöttek, a legjobb, ha kiszáll a versenyből. Az Ineos másik versenyzője, a szintén bukó Ian Stannard is feladta a versenyt, így a brit csapatnak csak öt embere maradt az utolsó napra.

A szakasz elején egy ötfős szökevénycsoport alakult ki, akiket az összetettet vezető Remco Evenepoel csapata, a Deceuninc-Quick Step üldözött a leginkább. A szökevények legnagyobb előnye két perc körül volt, de a céltól 7,5 kilométerre, a második kör elején utolérték őket. A sprintet a Trek-Segafredo csapat vezette fel a legjobban, de a világbajnok Mads Pedersen ezúttal nem tudott hajrázni a győzelemért.

A Bora-Hansgrohe német sprintere, Pascal Ackermann túl korán indította a hajrát, a cél előtt elfogyott az ereje, és a szélárnyékból kibújó olasz Davide Ballerini (Deceuninc-Quick Step) le tudta hajrázni. Ackermann mögött egy másik olasz, Alberto Dainese (Team Sunweb) lett a harmadik. A Deceuninc-Quick Stepnek Fabio Jakobsen bukásával rémálomszerűen indult ez a verseny, amelyet végül kettős győzelemmel fejeztek be.

Nem kérdés, hogy az összetett versenyt megnyerő Evenepoel a sportág legnagyobb tehetsége, akit már sokan a legendás Eddy Merckx-hez hasonlítanak.

A futballról országúti kerékpárra váltó Evenepoelnak az idei csupán a második szezonja a World Tourban, de már így is rengeteg emlékezetes győzelmet aratott. A tavalyi San Sebastian-i klasszikust egy 20 kilométeres szólószökés után nyert meg. A Lengyel kör 4. szakaszát 50 kilométeres szökés után húzta be. Egy héttel ezelőtt a Burgosi körversenyt is megnyerte, ahol azt is megmutatta, hogy nem csak kiváló időfutammenő, de a hegyeket is remekül bírja. A koronavírus-járvány előtt a San Juan-i és az Algarvei körverseny összetettjét is megnyerte,

vagyis 2020-ban eddig mindenhol nyert, ahol elindult.

A Lengyel körversenyen 2017-ben és 2019-ben is csak 2 másodperc döntött az összetett győzelemről, 2018-ban pedig 15 másodperc volt a különbség az első és a második között. Ehhez képest most Evenepoel majdnem két perccel előzte meg Jakob Fuglsangot (Astana). Ha nem történik vele valamilyen baleset, akkor az idei Giro d'Italia lesz az első háromhetes versenye, és annak ellenére, hogy korábban még soha nem indult ilyen hosszú és fárasztó versenyen, minden fogadóiroda szerint ő a Giro legnagyobb esélyese.

A 77. Lengyel körverseny a magyar kerékpározás szempontjából is fontos mérföldkő volt. Valter Attilának (CCC) és Peák Barnabásnak (Mitchelton-Scott) ez volt az első World Tour kategóriás versenye, és mellettük Kusztor Péter (Team Novo Nordisk) is ott volt a mezőnyben. Korábban egyszerre három magyar kerékpáros még nem indult ilyen rangos országúti versenyen. Valter az összetett 27. helyén fejezte be a versenyt. Kusztor Péter a 99., Peák Barnabás pedig a 109. lett.

A Tour de Pologne összetett versenyének eredménye:

1. Remco Evenepoel (belga, Deceuninc-Quick Step) 21:29:50
2. Jakob Fuglsang (dán, Astana) + 1:52 perc hátrány
3. Simon Yates (brit, Mitchelton-Scott) + 2:28 p. h.
4. Rafal Majka (lengyel, Bora-Hansgrohe) + 2:32 p. h.
5. Diego Ulissi (olasz, UAE-Team Emirates) + 3:09 p. h.
... 27. Valter Attila (magyar, CCC) + 8:54 p. h.
...99. Kusztor Péter (magyar, Team Novo Nordisk) + 34:05 p. h.
...109. Peák Barnabás (magyar, Mitchelton-Scott) + 39:50 p. h.

Kis ízelítő a Tour de France-ból

Vasárnap fejeződött be a 2.1-es besorolású Tour de l'Ain verseny is. A háromnapos verseny utolsó szakasza egyben a királyszakasz is volt. A 144,5 kilométeres etap Saint-Vulbas faluból indult, és két első kategóriás hegy után a Grand Colombieren, 1496 méteres tengerszint feletti magasságban ért véget.

Ez az útvonal szinte megegyezik az idei Tour de France 15. szakaszával, amelynek szintén ezen a hegyen lesz a befutója.

Ahogy az előző, ez a nap is a két sztárcsapat, a holland Jumbo-Visma és a brit Team Ineos harcáról szólt. A versenyt a Jumbo-Visma kontrollálta, négy-öt versenyzőjük a főmezőny elején felváltva üldözte a szökevényeket. A munkából a Giro d'Italia-győztes Tom Dumoulin is kivette a maga részét, a Grand Colombieren kilométereken át ment tempót csapattársának, az összetettben vezető Primož Rogličnak. Nyolc kilométerre a befutótól már csak 9 versenyző maradt az élbolyban, közülük négyen is a Jumbo-Vismából. Az Ineos kapitányának, Egan Bernalnak a segítői hamar leszakadtak, így a Tour de France kolumbiai címvédője az utolsó kilométerekre egyedül maradt a jumbo-vismás fölénnyel szemben.

Bernal ennek ellenére nem akarta könnyen adni a győzelmet Rogličnak, és egy kilométerre a céltól támadott, de a szlovén át tudta venni tempóváltását. Sőt, 300 méterre a befutótól ő támadott vissza, és a második után a harmadik szakaszt is megnyerte. A második helyen beérő Bernal mögött egy másik kolumbiai, Nairo Quintana (Arkéa-Samsic) lett a harmadik. Az összetett versenyben szintén ez lett a sorrend.

A Kometa Xstra magyar versenyzője, Dina Márton a 32. helyen ért célba 12 perc 37 másodperc hátránnyal, a négyszeres Tour de France-győztes Chris Froome csak két hellyel, és alig 20 másodperccel előzte őt meg. Dina csapattársa, Fetter Erik a 75. lett a zárószakaszon. Dina a 25., Fetter az 51. helyen fejezte be a Tour de l'Ain-t.

A szerdán kezdődő Critérium du Dauphinén, valamint az augusztus 29-én rajtoló Tour de France-on várhatóan folytatódni fog a holland és a brit csapat párharca, és az elmúlt évek legkiélezettebb háromhetes versenye lehet az idei Tour, amelyre a Jumbo-Visma és az Ineos is a lehető legerősebb sorával készül.

A Tour de l'Ain összetett versenyének eredménye:

1. Primož Roglič (szlovén, Jumbo-Visma) 11:21:12
2. Egan Bernal (kolumbiai, Team Ineos) + 18 másodperc hátrány
3. Nairo Quintana (kolumbiai, Arkéa-Samsic) + 28 mp. h.
4. Steven Kruijswijk (holland, Jumbo-Visma) + 56 mp. h.
5. George Bennett (új-zélandi, Jumbo-Visma)  + 1:27 perc hátrány
... 25. Dina Márton (magyar, Kometa Xstra) + 17:54 p. h.
... 51. Fetter Erik (magyar, Kometa Xstra) + 33:43 p. h.