Verseny közben zuhant le egy hídról a bringás szupertehetség

000 1WJ20P
2020.08.15. 17:19 Módosítva: 2020.08.15. 20:56

Az utóbbi évek legnagyobb tehetségének tartott Remco Evenepoel a Lombard körverseny egyik lejtmenetében szenvedett súlyos balesetet. A 20 éves belga kerékpáros körülbelül 40 kilométerre a céltól zuhant le egy hídról. A versenyt egy szökés végén a dán Jakob Fuglsang nyerte. 

A legutóbb a Lengyel körversenyt megnyerő Evenepoelt az őszről előre hozott klasszikus, a Lombard körverseny (Il Lombardia) favoritjának is tartották. A Decenuninck-QuickStep bringása jól is hajtott. Benne volt a főmezőnytől elszakadó élcsoportban, ahol heten tekertek együtt.

Nagyjából 190 kilométer megtétele után Vincenzo Nibali állt az élre, és próbált lejtmenetben elszakadni a többiektől. Evenepoel is próbálta követni, de az egyik völgyhídon hibázott, amikor kijött egy kanyarból, és nekiment a mellvédnek, ezen átesve zuhant le egy fás területre.

Állapotáról a baleset után az AFP felvételei alapján lehetett következtetni, ezeken az látszott, hogy a bringás öntudatánál van, a mentők nyakmerevítőt tettek rá. Csapata, a Deceuninck - Quick-Step később arról számolt be, hogy Evenepoelt a comói kórházba szállították, és továbbra is tudatánál van. A kórházban az orvosok megállapították, hogy a bringásnak eltört a medencecsontja és a tüdeje is megsérült. Evenepoel éjszaka megfigyelésre a kórházban marad, majd vasárnap hazautazik Belgiumba.

A Sormano hegy lejtmenete az egyik leggyorsabb és legtechnikásabb a profik versenysorozatában, többször volt már itt baleset, a 2017-es Lombard körön is négyen estek buktak, némelyikük szakadékba is esett, Jan Bakelants, Laurens de Plus, Simone Petilli és Daniel Martinez is ekkor sérült meg.

Evenepoel csapatában a múlt héten is súlyosan megsérült egy bringás, Fabio Jakobsen a Lengyel körverseny első szakaszán bukott a hajrá utolsó métereiben. Az orvosok két napig mesterséges kómában is tartották a holland kerékpáros arcsérülései miatt. Evenepoel szakaszgyőzelmekor éppen társa rajtszámával ünnepelt. 

Evenepoel bukása után hatan maradtak egy csoportban, hárman a Trek-Segafredóból, Nibali, Giulio Ciccone és a címvédő Bauke Mollema, ketten az Astanából,  Fuglsang és Alekszandr Vlaszov, valamint George Bennett (Jumbo-Visma) hajthatott a győzelemért.

Húsz kilométerről a céltól, az astanások növelték a tempót, előbb Nibali szakadt le, majd Ciccone és Mollema is lemaradt. Ők még megpróbáltok feljönni a vezető trióra, de nem sikerült eltüntetniük a különbséget. 

A végére Fuglsang és Bennett maradt együtt, majd az utolsó emelkedőn a dán leszakította az Jumbo versenyzőjét, és félperces előnnyel ért célba.

A mezőnyben ott volt Valter Attila, a CCC versenyzője is, aki élete első monumentumán (összesen öt klasszikus kerékpárversenyt sorolnak ide) vehetett részt. Valter a 93. helyen ért célba, 33 perc 32 másodpercet kapott a győztestől.