Először teljesítette magyar csapat Európa legnehezebb kerékpárversenyét

2020.08.16. 20:32

81 óra alatt teljesítette a Bikemag.hu-Kalifa négy fős csapata (Katona József, Kuzler Béla, Oláh Tamás és Takáts György) a Race Around Austria ultra-kerékpárversenyt. 

Először teljesítették magyarok Európa legnehezebb kerékpárversenyének tartott Race Around Austria-t.

Az útvonal végig Ausztria határainál halad, olyan híres turista látványosságokat is érintve, mint a Grossglockner vagy a Kühtai hegye. Nem csoda, hogy bizonyos pontokon többezres szurkolói tömeg verődik össze. A különböző kategóriákban összesen 280 induló regisztrált a versenyre, a koronavírus-járvány óta ez volt a legnagyobb sportrendezvény Ausztriában.

A kerékpárosoknak 2170 kilométert kellett letekerniük megállás nélkül, 31 ezer méter szintemelkedést leküzdve, vasárnap hajnalban értek célba. A verseny legmagasabb pontja a 2504 méter magasan lévő Hochtor-hágó volt, ahol még a csapat kísérőautója is lerobbant.

A Grossglockner lábánál jártunk, amikor a kísérőautónk megállt és nem indult újra, súlyos motorhibakódot jelzett. Éppen én voltam pályán, telefonon szóltak nekem erről a többiek. Letaglózott a hír, ennyi munka nem lehet hiába, tekertem tovább a 10%-os meredeken, fél kézzel a kormányt, fél kézzel a telefont fogva, és vészintézkedésekbe kezdtünk. A versenybírák értesítésén voltam, hogy időjóváírást kérjek, amíg megoldjuk a helyzetet. Az én szituációm sem volt fényes, mert szemerkélő esőben egy rövid mezben araszoltam felfelé, egy kis tasak mézes mogyoró volt nálam, gondoltam azzal a tetőig kihúzom, de mit kezdek 2504 méteren egy száll mezben, hogyan jutok le?

– írta beszámolójában Oláh Tamás, az egyik csapattag. A négy kerékpáros mellett négy segítő volt a magyar csapatban. A csapat közleménye szerint naponta körülbelül 8 ezer kalóriát égettek el a versenyzők, ami egy 70 kilós, fizikai munkát végző férfi napi energiaszükségletének a háromszorosát jelenti. 

Az RAA-nak már volt magyar teljesítője, 2011-ben Járvás Tamás szólóban teljesítette a versenyt, amivel kvalifikált az Észak-Amerikát átszelő Race Across Americára.