A sárga trikós is bukott a hajdúszoboszlói hajrában, de megőrizte az első helyet

118652598 3285286501559473 5941457663339750364 o
2020.08.30. 18:06

A Tour de Hongrie második szakaszát a lengyel Jakub Mareczko nyerte egy mezőnyhajrá végén, amiben bukás miatt nem tudott részt venni a kerékpáros verseny sárga trikósa, Jon Aberasturi. Szatmáry András a részhajráknál gyűjtött bónusz másodperccekkel a második helyre jött fel az összetettben, jelenleg ő a legjobban álló magyar bringás. 

A szombati hegyi szakasz után a Tour de Hongrie mezőnye az Alföldre látogatott, Debrecen és Hajdúszoboszló közötti 158 kilométer várt a bringásokra, a pálya szintrajza alapján a sprinterek készülhettek a győzelemre. A sík pálya könnyű etapot ígért, de az erős szél és a 36 fokos hőség azért kihívás volt mindenkinek.

A debreceni rajt után néhány kilométerrel máris összeállt egy hatfős szökevénycsoport, benne a magyar válogatott Szatmáry Andrással, rajta kívül Arturo Gravalos (Kometa-Xstra), Diether Sweeck (Alpecin-Fenix), Gilles De Wilde (Vlaanderen-Baloise), Simone Sano (Team Novák) és Ziga Horvat (Adria-Mobil) került be az elmenésbe. 

A szökés legnagyobb előnye 5 perc 27 másodperc volt, de a mezőny természetesen nem engedhette őket hazaérni. A céltól húsz kilométerre Gravaloson kívül mindenki beolvadt a bolyba, a spanyol még tíz kilométeren át húsz másodperces előnnyel tempózott a mezőny előtt, de végül őt is megfogták. 

A szökevényeknek nem volt teljesen céltalan a kísérletük, mert a szakaszon két részhajrá is volt, ahol bónusz másodperceket is kiosztottak az első háromnak. Ebből Szatmáry profitált a legjobban, összesen öt másodpercet gyűjtött, az első részhajránál első, a másodiknál második lett. Szatmáry a másodperceket a legjobb magyar versenyző címért gyűjtötte be, és az összetettben előrébb jött.  Az első szakasz első eredménylistáján még időkülönbség volt nála is feltüntetve, de a zsűri egy bukás miatt felülvizsgálta a befutót, és végül az első hatvan bringásnak azonos időt ítélt meg. Köztük volt Dina Márton (Kometa-Xstra), Valter Attila (CCC Team), Kusztor Péter (Team Novo Nordisk) és Szatmáry is. 

Az utolsó 10 kilométerre a nagyobb csapatok álltak a boly élére, a Mitchelton-Scottnál Peák Barnabás vitte a tempót, de a Jumbo-Visma is előre küldte embereit, a sárga trikót védő Caja Ruralt viszont nem nagyon lehetett látni. Az utolsó 3 kilométerre a Trek-Segafredo vette át az irányítást, majd a CCC is felzárkózott mellékük. 

Az utolsó kanyarban a mezőny eleje simán befordult, de a boly közepe táján az egyik bringás fennakadt a kordonelemben, és többen buktak, köztük a sárga trikós Jon Aberasturi is. 

A lengyel Jakub Mareczko (CCC Team) nyerte a hajdúszoboszlói befutót, az olasz Matteo Moschetti (Trek-Segafredo) és Luca...

Közzétette: Tour de Hongrie – 2020. augusztus 30., vasárnap

A hajrát a CCC bringása, Jakub Mareczko elég simán megoldotta, gyakorlatilag elhúzott ellenfelei mellett messziről megindított sprintjével. A második Matteo Moschetti (Trek-Segafredo), a harmadik Luva Pacioni (Androni-Giocattoli) lett. 

A bukás a céltól 3 kilométeren belül történt, így az abba belekeveredő bringások ugyanazt az időt kapták meg, mint a győztes Mareczko. A lengyel szombaton több mint 13 perces hátrányt kapott, ahogy Moschetti is, Pacioni pedig hét perccel később ért célba, mint a győztes, így ők a sárga trikót nem vehették át. Mivel a fájdalmas arccal beguruló Aberasturi közvetlen ellenfelei a második szakaszon nem szereztek bónuszt, így a Caja Rural versenyzője a bukással együtt megőrizte a sárga trikót.

A verseny második helyére Szatmáry András jött föl, ő öt másodperces hátrányban van Aberasturihoz képest. 

Szatmáry András az MTI-nek elmondta: Dér Zsolt szövetségi kapitánnyal tervezték, hogy Palumby Zsombor vagy ő szökni fog, ám lekéste az első szökést, így utólag kellett felérnie, ami nehéz volt, de utána szépen tempóztak együtt a gyilkos melegben – „egy méter árnyék nem volt” -, amelynek során nyolc-tíz félliteres kulacsot ivott ki.

„Igazán embert próbáló nap volt ez a mai” – mondta Szatmáry, aki szintén belekeveredett a bukása. A bal csuklóját ütötte meg, zúzódásokkal megúszta, ám a verseny folytatására ez is rányomja a bélyegét. Elárulta: a következő etapon regenerálódni akar, ám a negyedik szakaszon talán újra próbálkozni fog a szökéssel. A trikó megszerzésére bónuszként tekint, a megtartása csak a sík szakaszokon lehet cél számára saját bevallása szerint.

41. Tour de Hongrie
2. szakasz, Debrecen-Hajdúszoboszló (158 km)
1. Jakub Mareczko (olasz, CCC Team) 3:38:20
2. Matteo Moschetti (olasz, Trek-Segafredo) azonos idővel
3. Luca Paolini (olasz, Androni Giocattoli-Sidermec) a. i.
4. Andrea Guardini (olasz, Giotti Victoria-Savini Due) a. i.
5. Itamar Einhorn (izraeli, Israel Start-Up Nation) a. i.
6. Alexander Konychev (olasz, Mitchelton-Scott) a. i.
14. Karl Ádám (magyar válogatott) a. i.
17. Orosz Gergő (magyar válogatott) a. i.
20. Kusztor Péter (Team Novo Nordisk) a. i.

Az összetettben:
1. Jon Aberasturi (spanyol, Caja Rural-Seguros-RGA) 6:26:14
2. Szatmáry András (magyar válogatott) 5 mp h.
3. Gilles De Wilde (belga, Vlaanderen-Baloise) azonos idővel
4. Adam Toupalik (cseh, Elkov-Kasper) 6 mp h.
5. David Lozano (spanyol, Team Novo Nordisk) 9 mp h.
6. Arturo Gravalos (spanyol, Kometa-Xstra) a. i.
14. Dina Márton (Kometa-Xstra) 10 mp h.
22. Valter Attila (CCC Team) a. i.
30. Kusztor Péter (Team Novo Nordisk) a. i.