Ulissi második szakaszát nyerte a Girón, Valter Attila már a top 20-ban

2020.10.16. 17:16
Diego Ulissi nyerte a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny 13. szakaszát pénteken, Valter Attila három helyet lépett előre összetettben, amelyben Joao Almeida az időjóváírásnak köszönhetően másodpercekkel növelte előnyét.

––

A Cervia és Monselice közötti 192 kilométeres sík etap hajrájához közeledve két negyedik kategóriás emelkedő nehezítette a versenyzők dolgát. A mezőnytől korán eltekerő hétfős boly üldözését a ciklámen trikóért harcoló Peter Sagan csapata, a BORA-hansgrohe vezette. A német sor célja az volt, hogy a rövid, de néhol igen meredek emelkedőkön leszakítsák a mezt viselő, a sprinterek pontversenyét vezető Arnaud Démare-t. Az első emelkedőn ez csak időlegesen sikerült, a másodikon viszont – amelyen a szökés utolsóként elöl maradt tagjait is befogták – a támadások sorozatától megrostálódott a sor, az élmezőny zömét az esélyesek és segítőik alkották. Sagan is leszakadt az első csoportról, és sorával a hajrában a síkon minden igyekezete ellenére sem tudott felzárkózni az élmezőnyre.

A sprintben Diego Ulissi bizonyult a leggyorsabbnak, az UAE olasz versenyzője ezen a Girón másodszor diadalmaskodott, pályafutása során pedig immár nyolcadik etapgyőzelmét ünnepelhette az olasz körversenyen. Másodikként a rózsaszín trikós Joao Almeida ért célba – célfotóval megelőzve a harmadik Patrick Konradot –, ezzel az időjóváírásnak köszönhetően hat másodperccel növelte előnyét riválisai előtt, akik mind azonos idővel értek be.

Valter 41 másodperc hátránnyal 39. lett, összetettben pedig három helyet előrelépve már a 19.

Eredmények:

13. szakasz, Cervia–Monselice, 192 km:

1. Diego Ulissi (olasz, UAE) 4:22:18 óra

2. Joao Almeida (portugál, Deceuninck – Quick-Step) azonos idővel

3. Patrick Konrad (osztrák, BORA–Hansgrohe) a. i.

...39. Valter Attila (CCC) 41 másodperc hátrány

Az összetett élcsoportja:

1. Almeida 53:43:58 óra

2. Wilco Kelderman (holland, Sunweb) 40 másodperc hátrány

3. Pello Bilbao (spanyol, Bahrain–McLaren) 49 mp h.

4. Domenico Pozzovivo (olasz, NTT) 1:03 perc hátrány

5. Vincenzo Nibali (olasz, Trek-Segafredo) 1:07 p h.

...10. Jakob Fuglsang (dán, Asztana) 2:26 p h.

...19. Valter 25:23 p h.

Az olasz körverseny hagyományosan az első az esztendő háromhetesei közül, idén viszont a koronavírus-járvány miatt októberben tartják, részben átfedésben a kedden rajtoló Vuelta a Espanával. Az eredeti tervek szerint májusban Budapest adott volna otthont az úgynevezett nagy rajtnak, a Grande Partenzának, és az első három szakaszt Magyarországon rendezték volna.

Szombaton a Conegliano és Valdobbiadene közötti 34,1 kilométeres egyéni időfutam vár a Giro d'Italia mezőnyére, amely összesen 3497,9 kilométert teker a 103. Giro d'Italián, amíg jövő vasárnap célba ér Milánóban.

(MTI)