Kilenc hónapra tiltották el a szörnyű balesetet okozó kerékpárost

GettyImages-1264130072
2020.11.11. 14:20

A holland Dylan Groenewegent kilenc hónapra eltiltotta a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI), mert olyan versenybalesetet okozott augusztus elején, amelyben honfitársa, Fabio Jakobsen súlyosan megsérült és kómába is került – írja az MTI.

Az UCI döntése indoklásában utalt a baleset körülményeinek kivizsgálására, amelynek során az együttműködő Groenewegen elismerte, hogy a lengyel országúti körverseny nyitószakaszának hajrájában letért a sprintvonaláról, és ezzel megsértette a szervezet versenyszabályait. A Jumbo-Visma kerekese elismerte felelősségét, és elfogadta a büntetést, amelynek értelmében 2021. május 7-ig felfüggesztették.

A 27 éves Groenewegen hangsúlyozta: az eset örökké fekete folt marad karrierjében. Kiemelte: tettének következményei rendkívül sajnálatosak és súlyosak, és reményét fejezte ki, hogy tanulsággal szolgál majd minden sprinter számára. Hozzátette: figyelemmel kíséri honfitársa felépülését, és reméli, hogy egy nap majd vissza tud térni.

Augusztus 5-én a Slaski és Katowice közötti közel 196 kilométeres etap hajrájában a sprinterek vetélkedtek a győzelemért, Groenewegen mintegy 75 kilométer/órás sebességnél nem hagyott elég helyet a kordonok mellett a hátulról érkező Jakobsennek (Deceuninck - Quick-Step), aki több kordont és egy ott álló útvonalbiztosítót felborítva az út mellé zuhant. Jakobsent súlyos, életveszélyes sérülésekkel mentőhelikopter szállította kórházba, ahol megműtötték a koponyáját és az arcát. Az akkor még 23 éves kerékpáros arcának minden csontja eltört, az összes fogát elvesztette és két napig mesterséges kómában tartották. Később azt mondta: örül, hogy egyáltalán életben maradt. Jakobsenre jövőre újabb rekonstrukciós arcműtétek várnak, Groenewegen a balesetben kulcscsonttörést szenvedett, így ő is műtétre szorult.

(Borítókép: a bukás a lengyel körversenyen. Fotó: Luc Claessen/Getty Images Hungary)