Az olasz várakozást is felülmúlta a magyar Giro

20220507155920 PAP 3448
2022.05.09. 20:14
Vasárnap elbúcsúzott a Giro d'Italia Magyarországtól. Hazánkban az olasz körverseny első három szakaszát rendezték meg idén, az utak mellett pedig több százezren buzdították a világ legjobb kerékpárosait.

Az gyakorlatilag borítékolható volt, hogy miután Valter Attila tavaly felvehette a rózsaszín trikót, egyre nagyobb népszerűségnek kezdett örvendeni itthon is a sportág.

„A verseny a legszebb álmainkat is felülmúlta, legalább negyedmillió ember biztatta a mezőnyt a versenyútvonalak mentén, mindenhol szenzációs hangulat uralkodott. Az olasz szervezők minden várakozását felülmúlta a hangulat, az egyik csapat azt nyilatkozta, hogy igazából nem értették, miért kell Magyarországra hozni a Nagy Rajtot, de egészen elképedtek attól a végtelen szeretettől és lelkesedéstől, amit itt tapasztaltak. Ez a verseny biztos, hogy emelte hazánk megbecsülését a világban. A siker közös, e mögött a verseny mögött végre egy igazi nemzeti összefogás alakult ki. Ezúton én is köszönöm mindenkinek: a szervezőknek, a budapesti és a vidéki önkormányzatoknak, a rendőrségnek, a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nek, az önkénteseinknek, a szurkolóknak és a lakosságnak” – nyilatkozta Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos.

A három magyar kerékpáros, Valter, Fetter Erik és Peák Barnabás nem győzte dicsérni a szurkolókat, ennek pedig folyamatosan hangot is adtak közösségi oldalaikon.

A Groupama–FDJ magyarja a Giro előtt úgy nyilatkozott az Indexnek, hogy a magyar szakaszokat élvezni szeretné, minél több emlékkel szeretne gazdagodni, hogy aztán Olaszországba – ahol több etap is kedvezhet neki – megérkezzen versenyezni.

Nagyon jó érzésekkel utazom Olaszországba, elképesztő volt. Úgy érzem, a viadal számomra majd Szicíliában indul, mert ez nekem tényleg egy három nap ünneplés volt, és ez az érzés ma csúcsosodott ki bennem. Én mindig figyelek és koncentrálok a bringán, szerintem ez a világ legnehezebb sportja, de a legjobb is, és ezt ma megmutattuk itt Magyarországon, és tényleg, nagyon élveztem ma itt versenyezni, elképesztő volt

– mondta lapunk kérdésére válaszolva Valter már Balatonfüreden, a harmadik szakasz után.

Egyébként a három magyarországi szakaszt megnyerő bringás is teljesen odáig volt az itteni hangulattal, a versenyzők közül pedig szinte mindenki kiemelte, hogy két év után mennyire jó érzés volt ismét közönség előtt versenyezni.

Szombati sajtótájékoztatóján a rózsaszín trikós Mathieu van der Poel elmondta, alig hallott valamit a fülhallgatóján, olyan hangosan szurkoltak a magyarok. Simon Yates, az időfutam győztese kiváló hangulatot említett, hozzátéve: nem tudta, hogy hazánkban ennyire és ennyien szeretik a kerékpározást.

Van der Poel a Strava alkalmazásban legutóbbi posztjában üzent: Magyarország, csodálatos voltál!

Vasárnap Balatonfüreden Mark Cavendish is a magyar atmoszférát dicsérte.

„Őszintén szólva elképesztő volt ez a három nap. A szurkolók fenomenálisak, az emberek imádják itt a kerékpározást, imádják a Girót és a Nagy Rajtot is. Lenyűgöző volt, hogy fogadtak minket, kiváltság volt itt lenni, az pedig hab volt a tortán, hogy szakaszt is sikerült nyernem” – mondta lapunknak a brit legenda.

A magyar szurkolókat és a szenzációs hangulatot emelte ki Mauro Vegni, a Giro d'Italia igazgatója is: „Szeretnék köszönetet mondani Magyarországnak, a kormánynak, a lakosságnak, a szurkolóknak és természetesen a Nagy Rajt helyi szervezőbizottságának. Igazi siker volt az elmúlt három nap, ennél melegebb fogadtatásban nem is részesülhetett volna a verseny. Ezzel a Nagy Rajttal a magyarok bebizonyították a világnak, hogy helyük van a nemzetközi kerékpáros közösségben. Köszönjük Magyarországnak!” 

Érdemes megjegyezni azt is, hogy a három nap alatt nem egy olyan külföldi szurkolóval is lehetett találkozni, aki Valter Attila nevével fémjelzett szurkolói terméket vásárolt. Ez is ékes bizonyítéka, hogy a magyar kerékpársport valóban felkerült a nemzetközi térképre.

A hétfői szünnapi után a Giro kedden folytatódik, a versenyzőkre egy 172 kilométer hosszú hegyi szakasz vár, a befutó az Etnán lesz.

A Tour de Hongrie pedig szerdán rajtol, a mezőnyben 11 World Team érdekelt, sok-sok nagy név érkezik: a teljesség igénye nélkül itt lesz az ötszörös Vuelta-szakaszgyőztes holland Fabio Jakobsen, a négyszeres Tour de France-etapgyőztes Dylan Groenewegen és a kilencszeres Grand Tour-szakaszgyőztes Elia Viviani, de a 2020-as Giro d'Italia-győztes brit Tao Geoghean Hart is.

A show tehát folytatódik!

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)