Fetter Erik szökött, Van der Poel elvesztette a rózsaszín trikót

GettyImages-1396490625
2022.05.10. 17:25 Módosítva: 2022.05.10. 17:42
Kedden a negyedik szakasszal folytatódott a Giro d’Italia, ezúttal már Olaszországban, egészen pontosan Szicíliában. Fetter Erik szökött, az etapot pedig Lennard Kämna nyerte meg.

Olaszország egyik legdélebbi pontján, Avolából indult a mezőny, amelyre ezúttal 170 kilométer és hegyi befutó várt.

Kisebb emelkedővel kezdődött a szakasz, így a szökést tervezőknek alaposan meg kellett dolgozniuk azért, hogy elmenésbe kerüljenek. Nem sokkal a rajt után előbb egy hatfős csoport indult meg előre, őket követte még egy hatos csoport.

Viszonylag hamar kialakult a tizenkét fős szökevénycsoport, amelyben ott tekert Fetter Erik, az Eolo–Kometa magyar versenyzője is. Előnyük egy óra elteltével tíz perc volt.

A szakasz nem indult zökkenőmentesen, volt motoros bukás is, és feladta a versenyt Miguel Ángel López, aki a csípőjével bajlódik. Jan Tratnik után ő a második, aki otthagyja az olasz kört. A mezőny aztán nyugodt körülmények között tekert, az időjárás is kedvezően alakult, az Etnát délután négy óra körül kezdték megközelíteni.

Ekkor jött a neheze: az utolsó negyven kilométer végig emelkedett, a cél előtti 22,8 kilométerben 1358 méter szintemelkedés volt, ez átlagban 5,9 százalék. 

A szökevénycsoport előnye folyamatosan csökkent, a hegy lába előtt már elkezdődött a mozgolódás, kicsit szétszéledtek a versenyzők, Stefano Oldani meg is lépett a társaktól. Húsz kilométerrel a vége előtt az olasz előnye öt és fél, a szökevénycsoporté öt perc volt a peloton előtt. Fetter közben leszakadt, és ahogy várható volt, egymást érték a támadások az Etnán.

Az Ineos Grenadiers nagy tempót diktált a végén, miközben elöl Juan Pedro López (Trek–Segafredo) állt az élre. Tom Dumoulin, a 2017-es győztes leszakadt a főmezőnytől, az utolsó kilométereken pedig López és Lennard Kämna (Bora–Hansgrohe) fej fej mellett kerekezett. A spanyol az utolsó kanyarban megcsúszott, ez pedig pont elég volt a németnek arra, hogy behúzza a szakaszt. 

A harmadik helyen Rein Taaramäe ért be, az Intermarché–Wanty–Gobert Matériaux versenyzője fél percet kapott.  Fetter legjobb magyarként 12 perc 32 másodperc hátránnyal ért célba a szakaszon, Valter Attila 13:31-gyel.

A rózsaszín trikót tehát Mathieu van der Poel elvesztette, López vezeti az összetettet.

Nagyon kemény nap volt, különösen az utolsó emelkedő. Majdnem azt hittem, hogy elvesztettem a csatát, amikor Lópeznek harminc másodperc előnye volt. Amikor utolértem, lehetett egy megállapodásunk a szakaszgyőzelmet és a rózsaszín trikót illetően. Boldog vagyok, hogy sikerült megnyernem egy szakaszt a csapatomnak

– fogalmazott a szakaszgyőztes Kämna.

Mindent beleadtam, hogy felvehessem ma a rózsaszín trikót. Az emelkedő legmeredekebb részén támadtam, Kämna két vagy három kilométerrel a vége előtt ért utol. Megpróbáltam küzdeni a győzelemért, de nagyon nehéz volt. Örülök a Maglia Rosának, nem tudom, meddig, de élvezni fogom

– nyilatkozta a friss rózsaszín trikós.

Az volt a cél, hogy szökésbe kerüljek, mert valószínűsítettük, hogy a szökés hazaér, és a vége feküdhet nekem. A taktikánk jónak bizonyult, hiszen a mi szökésünkből került ki a győztes, de sajnos én az emelkedő aljában leszakadtam, így nem tudtam harcolni a győzelemért. Az emelkedőn eléggé rosszul éreztem magam, messze voltam a legjobb formámtól, és emiatt kicsit csalódott vagyok, mert ma minimum egy top10-es eredményt is el lehetett volna érni

– értékelte a szakaszt Fetter.

GIRO D’ITALIA, 4 SZAKASZ
Avola–Etna, 172 kilométer

1. Lennard Kämna (Bora–Hansgrohe) 4:32:11 óra

2. Juan Pedro López (Trek–Segafredo) azonos idővel

3. Rein Taaramäe (Intermarché–Wanty–Gobert) +34 másodperc hátrány

...65. Fetter Erik (EOLO-Kometa) +12:34 perc hátrány

...70. Valter Attila (Groupama-FDJ) +12:34 

...107. Peák Barnabás (Intermarché-Wanty-Gobert) +22:54

 Az összetett élcsoportja

1. Juan Pedro López 

2. Lennard Kämna +39 mp h.

3. Rein Taaramäe +58 mp h.

...61. Valter Attila +13:27 p h.

...64. Fetter Erik +14:33 p h.

...133. Peák Barnabás +29:13 p h.

Szerdán a Catania és Messina közötti 174 kilométeres etap megtétele vár a mezőnyre. A 3445,6 kilométer össztávú viadal – amelynek első három szakaszát rendezték Magyarországon – május 29-én a veronai időfutammal fejeződik be.

(Borítókép:  A német Lennard Kämna ünnepli szakaszgyőzelmét a Giro d’Italia negyedik szakaszán 2022. május 10-én. Fotó: Michael Steele / Getty Images)