Vas Kata Blanka óriásit bukott a női Giro keddi szakaszán

GettyImages-1406879429
2022.07.05. 15:52
Elisa Balsamo nyerte a sprintbefutót a női Giro d’Italia országúti kerékpáros körverseny ötödik szakaszán, amelynek hajrájában Vas Kata Blanka bukott.

Kedden a Carpi és Reggio Emilia közötti, 126,1 kilométeres etapon összetettben nem veszélyes ötfős szökést engedett el öt perc feletti különbséggel a mezőny, ám a sprinterek csapatai érdekeltek voltak az utolérésben. Az utolsóként elöl maradt szökevényt négy kilométerrel a cél előtt csapták hátba.

Az egy kilométeres kapunál Vas összeakadt a Movistar egyik versenyzőjével, és a kordonra zuhant, többen buktak.

Az SD Worx hegyikerékpárban olimpiai, országúti mezőnyversenyben világbajnoki negyedik, terepkerékpárban Európa-bajnoki ezüstérmes magyar bringás jó pár perces lemaradással, a bal vállát fogva gurult a célba, mivel az utolsó három kilométeren belül történt az esés, így a győztessel azonos időt kapott.

Az utolsó kanyarba 130 méterrel a cél előtt a világbajnok Elisa Balsamo fordult először, aki meg is nyerte az etapot, a második szakasz után másodszor nyert ezen a Girón. Az összetett élén nem történt változás, Annemiek van Vleuten őrzi a rózsaszín trikót.

Szerdán a Sarnico és Bergamo közötti, 114,7 kilométeres táv vár a mezőnyre a vasárnapig tartó viadalon.

Eredmények:

5. szakasz, Carpi–Reggio Emilia, 126,1 km:

1. Elisa Balsamo (olasz, Trek-Segafredo) 3:05:02 óra

2. Charlotte Kool (holland, DSM) azonos idővel

3. Marianne Vos (holland, Jumbo-Visma) a. i.

(Borítókép: Vas Kata Blanka 2022. július 5-én. Fotó: Dario Belingheri / Getty Images)