A végső siker kapujában áll a dán kerékpáros a Tour de France-on

GettyImages-1410484250
2022.07.23. 18:58
A belga Wout van Aert nyerte a szombati hosszú időfutamot a Tour de France-on, a francia országúti kerékpáros körverseny vasárnapi zárása előtt változatlanul a második időt tekerő dán Jonas Vingegaard áll az összetett élén.

Szombaton a Lacapelle-Marival és Rocamadour közötti 40,7 kilométer hosszú egyéni időfutam várt a 138 fős mezőnyre.

A mezőny tagjai sokáig megközelíteni sem tudták a kétszeres időfutam-világbajnok olasz Filippo Ganna 48:41 perces idejét, mígnem a másik nagy esélyes, az egész Touron végig remeklő belga Van Aert 48 percen belüli idejével átvette a vezetést.

Bár az összetett dobogósai remekül teljesítettek, végül a zöld trikós belga klasszis ünnepelhetett idei harmadik, pályafutása kilencedik Tour-etapsikere után, és sorozatban a harmadik győzelmet szerezte meg a Jumbo-Vismának. Ez már a nyolcadik dobogós helyezése volt ezen a francia körversenyen, rajta kívül négy aktív kerékpáros van, akinek ez összejött egy Grand Tour-viadalon.

A Tour összetett menői közül az elmúlt nyolc év leghosszabb egyéni időfutamán a fehér trikós, második helyen álló szlovén Tadej Pogacar az előzetes várakozásokkal ellentétben nem tudott faragni 3 perc 26 másodperces hátrányából a Vingegaard-ral szemben, aki szinte tökéletesen tekert és megszerezte a szakasz második helyét. 

Amennyiben vasárnap nem történik meglepetés, úgy élete első Tour de France-győzelmét ünnepelheti a 25 esztendős dán.

A harmadik időt Pogacar, a negyediket az összetett harmadikja, a 2018-as nyertes brit Geraint Thomas szerezte meg csapattársa, a végül ötödik Ganna előtt.

A 3328 kilométer össztávú 109. Tour de France vasárnap Párizsban 116 kilométeres tekerés után a Champs-Élysées-n zárul, a hagyományok szerint ez az etap az ünneplésről, pezsgőzésről és a sprintbefutóról szól.

Ugyaninnen rajtol a férfiak befutója előtt a női verseny, a nyolc etapos Tour de France Femmes.

Eredmények, 20. szakasz, Lacapelle-Marival - Rocamadour, 40,7 km, egyéni időfutam:

  1. Wout van Aert (belga, Jumbo-Visma) 47:59 perc – 50,893 km/ó átlagsebesség
  2. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo-Visma) 19 másodperc hátrány
  3. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 27 mp h.
  4. Geraint Thomas (brit, Ineos Grenadies) 32 mp h.
  5. Filippo Ganna (olasz, Ineos Grenadiers) 42 mp h.

MTI

(Borítókép: Getty Images)