2024. június 16. 15:00
Lengyelország
Hollandia
Volksparkstadion I. forduló
2024. június 16. 18:00
Szlovénia
Dánia
StuttgartArena I. forduló
2024. június 16. 21:00
Szerbia
Anglia

Holland szakaszsikerrel indult a Tour de Hongrie

2023.05.10. 16:57
Dylan Groenewegen diadalmaskodott a 44. Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny szerdai nyitányán – számolt be róla a Magyar Távirati Iroda.

’A Szentgotthárd környéki 168 kilométeres távon 821 méter szintemelkedést kellett teljesítenie a 132 fős mezőnynek, amely az Őrségben két, mintegy 80 kilométeres kör megtétele után tért vissza a legnyugatabbra fekvő magyarországi városba. Az út mentén számos szurkoló, köztük általános iskolák tanulói és az őriszentpéteri tűzoltók is köszöntötték a kerékpárosokat. Volt, aki targoncára állva drukkolt, más pedig kerékpár után kötött harci szekéren állt birodalmi rohamosztagosnak öltözve, de akadt képregényekből ismert szuperhős is az út mentén szurkolók között, mint ahogy nem hiányozhattak a versenyen évről évre felbukkanó, lóháton vágtató nézők sem.

Rögtön a rajt után kivált a mezőnyből egy ötfős szökevénycsoport, benne a magyar válogatottat erősítő Szijártó Zéténnyel és az Epronex-Hungary csapatában tekerő Rózsa Balázzsal, mindketten szereztek pontot gyorsasági részhajránál. A mezőny élén elsősorban a World Tour-csapatok dolgoztak, de jó ideig a magyar válogatott tagjait is lehetett látni a szakaszt kontrollálók között. Az élcsoportot 26,5 kilométerrel a cél előtt érte utol a mezőny, így a szakaszelsőségről az előzetes várakozásoknak megfelelően mezőnyhajrá döntött a nyugodt etapon.

A célhoz közeledve fokozódott a tempó és nyúlt a mezőny, kialakultak a felvezető vonatok, melyeket az utolsó kilométeren a bukás szakított szét. Földre került az összetett legnagyobb esélyesei közé sorolt Tour de France- és Giro d'Italia-győztes kolumbiai Egan Bernal is. A sprintben így alig kéttucatnyian vettek részt, leggyorsabbnak pedig a tavaly a kazincbarcikai szakaszon diadalmaskodó holland Groenewegen bizonyult az ír Sam Bennett és az ausztrál Caleb Ewan előtt.

Az immár a nemzetközi szövetség (UCI) ProSeries-sorozatába tartozó magyar körverseny csütörtökön egy újabb sík etappal folytatódik: Zalaegerszeg és Keszthely között 175 kilométer, illetve 923 méter szintemelkedés leküzdése vár a mezőnyre. A szakasz áthalad Kapolcson is, ahol a magyar szövetség (MKSZ) tájékoztatása szerint kerékpárosünnep-nap lesz, melynek során az érdeklődők egy e-bike-os élménytúrán vehetnek részt, illetve a szurkolói zónában megtekinthetik a Tour de Hongrie-t is.

A magyar körversenyen szereplő kerékpárosok összesen 879 kilométert tekernek a vasárnapi budapesti befutóig, az M4 Sport minden szakaszt teljes hosszában élőben közvetít, az értékelő Apres Tour műsor pedig az m4sport.hu-n tekinthető meg.