Ismét célba ért a szökés, amerikai siker a Giro vasárnapi szakaszán

2023.05.21. 20:31
Az amerikai Brandon McNulty szökésből diadalmaskodott a Giro d’Italia háromhetes körverseny vasárnapi szakaszán, amelyen az összetett élén Bruno Armirail megtartotta első helyét – számolt be a Magyar Távirati Iroda.

A záróhét hétfői szünnapja előtt a 15. etapon a Seregno és Bergamo közötti 195 kilométer megtétele várt a kerékpárosokra, egy első és három második kategóriás heggyel. A részben a lombardiai körversenyen is használt emelkedőkön 3600 méter szintkülönbség került a lábakba az idei Girón szokatlan száraz időjárásban.

A mezőnyből az első hegyen 17 fős szökevénycsoport tekert el, az utolsó hegyen széteső bolyból az ír Ben Healy és McNulty tudott eltávolodni, a rövid kockaköves részt is tartalmazó záró kilométerekre az olasz Marco Frigo ért fel hozzájuk. Az elsőségért hárman harcoltak meg, sprintjükben McNulty megelőzte a múlt szombaton győztes Healyt, az UAE 25 éves bringása először ünnepelhetett háromhetes etapsikert.

A rózsaszín trikót szombaton átvevő Bruno Armirail és a Groupama-FDJ hat-hét perc körüli, az éllovas pozíció megtartása szempontjából biztonságos távolságot tartott az élcsoport mögött. A végső sikerre esélyesek csak a bergamói rövid emelkedőn és lejtmenetben próbáltak meg valamelyest változtatni a kialakult különbségeken, ám végül együtt, 6 perc 53 másodperces lemaradással érkeztek meg, csupán Armirailhez képest faragtak 33 másodpercet a hátrányukból – tudósított az MTI.

GIRO D’ITALIA 2023
15. szakasz, Seregno–Bergamo, 195 km
1. Brandon McNulty (amerikai, UAE) 5:13:39 óra
2. Ben Healy (ír, EF Education-EasyPost) azonos idővel
3. Marco Frigo (olasz, Israel-Premier Tech) a. i.
...15. Geraint Thomas (brit, Ineos Grenadiers) 6:53 perc hátrány
...18. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) a. i.
...32. Bruno Armirail (francia, Groupama-FDJ) 7:26 p h.

Az összetett élcsoportja
1. Armirail 61:38:06 óra
2. Thomas 1:08 perc hátrány
3. Roglic 1:10 p h.