1800 magasban, biztosítás nélkül, nyúlós kötélen egyensúlyozott át a szakadékon

2012.05.08. 12:03

A világon elsőként egyensúlyozott át biztosítókötél nélkül a kínai Enshi szakadék felett az amerikai Dean Potter. Az életveszélyes mutatványhoz csak egy két és fél centiméter széles hevedert és egy fejhallgatót használt.

Az 1800 méter mély és 40 méter széles szakadékon nem sima kötélen, hanem egy úgynevezett slackline hevederen kelt át. Ez a heveder alapvető tulajdonságaiban tér el a sima kötéltől: dinamikus, jól nyúlik, a sima merev kötélhez képest olyan, mint egy ugrószőnyeg. A slackline egy egyre inkább közkedvelt ügyességi sport, lényege, hogy két fix pont között egyensúlyozzunk át. Mivel nem a Potteréhez hasonló felhasználásra tervezték, a 40 éves amerikai sziklamászó nagyon veszélyeset vállalt.

A heveder rugalmassága miatt többször is majdnem kibillent egyensúlyából, de végül gond nélkül teljesítette a távot. A felvételen jól látszik, hogy fejhallgatóval a fején vágott neki az útnak, de azt nem tudni, hogy szólt-e benne zene, vagy csak a zajok szűrésére használta, a jobb koncentráció miatt.

Potter nevéhez számos bázisugró-, és sziklamászórekord is fűződik. Ő az első, aki leugrott a svájci Alpokban lévő Eiger csúcsáról, ő mászta meg leggyorsabban a Yosemite Nemzeti Park egyik legnehezebb sziklafalát, az El Capitant.

A videót az extrem.hu találta.