Jövő héten oxigénpalack nélkül érhet fel magyar a Mount Everestre

2012.05.18. 22:03 Módosítva: 2012.05.19. 08:32

Klein Dávid lehet az első magyar, aki oxigénpalack nélkül, egyedül mászva juthat fel a Föld legmagasabb csúcsára, a 8848 méteres Mount Everestre. Klein május 18-ára tervezte a csúcstámadást, de 8300 méter felett nem készítették még elő a köteleket a kínai úttörők, így halasztania kellett. Egy hét múlva próbálkozhat.

2012-05-18 1613.png
Fotó: expeditions.hu

Klein nem érti, miért késlekednek a kötelek felrakásával, régóta tudott volt, hogy május 18-án nyílik ablak (a hegymászók a kedvező időjárási körülményeket nevezik így.) Úgy tudja, a kötelpályát május 19-én vagy 20-án készítik elő leghamarabb, de a csúcsra ő csak később indul. A meteorológiai szolgálat erős szelet jelzett ezekre a napokra, így Klein nem kockáztatja meg a mászást, ilyen körülmények között csak oxigénpalackkal lehet biztonságosan haladni. Azért sem próbálkozik, mert attól tart, ha fent vannak a kötelek, tömegek indulnak a csúcs felé, ami megnehezítheti a haladást és veszélyes helyzetek alakulhatnak ki.

Az expedíció kommunikációs vezetője, Prischetzky Réka elmondta, Klein valószínűleg 26-án próbálkozik a csúcstámadással, kedvező az akkora szóló időjárási előrejelzés, sem nagy szél, sem sok csapadék nem várható. A mászónak újabb kísérletre nem nagyon lesz módja, az előzetes tervek szerint május 31-én leereszkedik a hegyről, ajánlatos is akkor elhagynia, mert kezdődik a monszunidőszak.

A csúcstámadásig Klein pihen az 5300 méter magasan fekvő táborban, pár nap múlva feljebb megy, hogy folytassa az akklimatizációt. Úgy tervezi, az utolsó tábort 7700-7800 méter magasan építi ki.

Az expedíció

A Mount Everesten eddig három magyar állampolgár járt, mind palackkal jutottak fel, Erőss Zsolt 2002. májusában, Ugyan Anita 2009. áprilisában ért fel a csúcsra, Jelinkó Attila pedig 2007. májusában. Klein is több alkalommal próbálkozott,  8600 méter fölé is jutott oxigénpalack nélkül. Legutóbbi kísérlete tragédiába torkollt, 2010 április 26-án egy lavinában életét vesztette mászótársa, Várkonyi László.

Klein most is palack nélkül próbálkozik, csak mentési célokra van nála egy, a hegy északi oldalán, az úgynevezett tibeti úton akarja meghódítani a csúcsot. 2007-ben Várkonyival 8650 méterig jutottak ugyanezen az útvonalon.

A mászó csúcstámadási stratégiája a következő: az alaptábor felett kisebb táborokat épít ki, minden tábort az alatta lévőből kiindulva. Az akklimatizáció után egyes táborokat kihagyva igyekszik a Everest tetejére. A csúcstámadás napján a legfelső táborból indul, és ide, vagy egy alsóbb táborba tér vissza.