Erőss: Kudarc volt az Annapurna-expedíció

2012.05.19. 15:13

Erőss Zsolt hegymászó szerint az Annapurna megmászására indított expedíció a lehető legrosszabbra sikerült, elveszítették a barátjukat és a csúcsot sem tudták megmászni.

A hegymászó ezt szombaton hazaérkezése után nyilatkozta a Liszt Ferenc-repülőtéren. Ferihegyen családtagjaik és barátaik várták az expedíció tagjait, Erőss Zsoltot, Kollár Lajost és Földes Andrást. Mécs László később érkezik haza.

Erőss szerint az önmagában nem nagy kudarc, ha csúcsdöntésre a körülmények miatt nincs lehetőség, az igazi kudarc az az volt, hogy elveszítették Horváth Tibort. Társukat május 7-én jéglavina temette maga alá, amikor Horváth a 6800 méter magasan található III-as táborból elindult az alaptábor felé.

Keserű szájízzel jöttek haza, a tagok közt kialakult konfliktushelyzet is súlyos volt, de a végeredményt tekintve ez mellékes - mondta Erőss.

Kollár Lajos, az expedíció másik tagja szintén sikertelennek minősítette az expedíciót. Hozzátette: az Annapurna nagyon nehéz terep, de most már tudják, hogy mi lehet a megoldás; korábban kell a hegyre érkezni, több időt tölteni rajta, továbbá helikoptert is igénybe kell venni - ami viszont egy újabb expedíció költségeivel ér fel.

A konfliktushelyzettel kapcsolatban azt mondta, ezeket az is okozhatta, hogy két, nehezen feldolgozható problémát éltek át. Szerinte a velük lévő újságíró túllőtt a célon, amikor arról írt, hogy cserben hagyták egymást. Hozzátette: meg fogják beszélni a történteket.

A  hegymászókkal együtt tartott az Annapurnára Földes András, a himalaja.blog.hu szerzője is, akinek nagy port kavart egyik bejegyzése, amelyet idézve több újság is arról cikkezett, hogy társai cserbenhagyták Erőss Zsoltot. Erőss erre úgy reagált, hogy "a cikkek tartalmától expedíciós társaimmal együtt elhatárolódunk, és méltatlannak tartjuk".

A blogposztra Mécs László is reagált, szerinte Földes valótlanságokat állított.