130 km/h a gördeszkás sebességvilágcsúcs

2012.07.01. 10:09
Megdőlt a gyorsasági gördeszkázás világrekordja. A kanadai Mischo Erban egy québec-i hegyi úton érte el a 130-as sebességet.

A 28 éves Erban 2004 óta vesz részt gyorsasági gördeszkaversenyeken. 2010-ben már beállította a nem hivatalos csúcsot, akkor Észak-Coloradóban még a mostaninál is gyorsabban, több mint 130 km/h-val gurult egy kétsávos autóúton.

A mostani rekordot egy helyenként 18%-os meredekségű, rendkívül veszélyes útvonalon állította be. A rekordot eddig egy brazil deszkás, Douglas da Silva tartotta 112 km/h-val.

„Nem félek semmilyen domboldaltól. Végig magabiztosan és biztonságban gurultam és abban reménykedtem, hogy még jobban feltudok gyorsulni. Szeretném elérni azt a pontot, amikor már ijesztően gyorsan megyek, de azt hiszem, ez a közeljövőben nem fog sikerülni” – nyilatkozta a csúcsdöntés után.

A gyorsasági gördeszkások álomsebessége a 160 km/h, de a sportolók és a szakértők szerint ezt a sebességet lehetetlen elérni segítség nélkül. Erban bizakodó, nem csak az álomhatárt szeretné elérni, a 250 km/h-át tűzte ki célul.

„A célom a 160-as álomhatár elérése, szeretnék újabb rekordokat felállítani a gyorsasági gördeszkázásban, egészen addig, míg el nem jutok a 250-ig. Sajnos nem hiszem, hogy létezik olyan leejtő, ahol képes lennék ekkora sebességre gyorsulni, de ha valaki mégis tud ilyenről, ne habozzon írni és indulok is a következő géppel.”

A lejtőzés Magyarországon is egyre népszerűbb. A hazai gördeszkások kedvenc célpontja a Normafa-Istenhegyi út útvonal. Általában csapatokba összeverődve ereszkednek le, az egyik ilyen összejövetelről egy díjnyertes film is készült, amit az X Amatőr Filmtalálkozón mutattak be. A nem hivatalos hazai csúcs 71 km/h.