Világsztárok az extrémsportfesztiválon

2012.08.31. 09:48
Tizenharmadszor rendezik meg az ország legnagyobb extrémsport fesztiválját, az Offline Sport Gamest (OSG).

Az eddigi helyszín, a Westend City Center helyett a sorozat történetében először a budapesti Városligeti Műjégpálya várja szeptember elsején Magyarország legjobb action sportolóit, akik ezúttal világsztárokkal versenyeznek.

Keretes címe

Az első OSG-t 2000. szeptember 30-án rendezték az Europark parkolójában. Négy év után a rendezvénynek költöznie kellett, az ötödik OSG már a Westend City Center tetőteraszán volt. Az egyre nagyobb nézősereg miatt a szervezőknek nyolc év elteltével ismét új helyszín után kellett nézniük, így esett a választás a Városligeti Műjégpályára.

A műjégpálya betonjára egy nagyobb és egy kisebb színpadot, ugyanígy két skateparkot, valamint egy dirt és egy flatland pályát húznak fel a szervezők. A legnagyobb nyüzsgés nagy valószínűséggel a nagyobbik skateparknál lesz, ahol a BMX park, a görkorcsolya és a gördeszka versenyek lesznek.

A BMX Park kategóriában tizenöt magyar és öt külföldi versenyzik. Az előre- és hátraszaltókat olyan magyar biciklisektől láthatjuk majd, mint az Egyesült Államokat is megjárt Újvári Boldizsár és Ivánfi Balázs, de ott lesz a mezőnyben a tavalyi győztes, Ajkay Ádám is. A világszínvonalról a cseh Michael Beran gondoskodik, aki alig egy hete Horvátországban a világhírű kanadait, Drew Bezansont is legyőzte.

Mivel a Westend parkoló mogyorós csokira hasonlító talaját a műjég tükörsima betonja váltja fel, így a gördeszkások is sokkal nagyobb kedvvel készülnek a versenyre. Bachman Márk azt mondta, több hete készül a versenyre és mindent meg fog tenni azért, hogy legyőzze legnagyobb vetélytársát, a címvédő Karkossiák Zsoltot.

A versenybe ezúttal külföldi deszkások is beleszólnak majd, akik között egy igazi világsztár, a svéd Albert Nyberget is ott lesz. Nybergről annyit kell tudni, hogy a világ legőrültebb, legtechnikásabb kombinációira képes, alig két éve fedezték fel, de máris kiszemelte magának a világ elit gördeszkás versenye a Street League, amiről végül egy hajszállal csúszott le a válogatókon.

A reneszánszát élő görkorcsolyát is ugyanezen a pályán rendezik majd meg. Az ország minden tájáról meghívott versenyzők horvát és szlovén versenyzőkkel egészülnek ki. A magyar görkorisok egész Európában elismertek, közülük Szilágyi Krisztiánra, Tasnádi Bélára és Zima Balázsra érdemes figyelni.

A dirt pálya óriási, földből kialakított ugratókból áll, ahol a mountainbikeosoknak és BMX-eseknek szoríthatunk. A BMX dirt versenyzői szinte megegyeznek a skatepark kategóriában versenyzőkével, azonban a Mountainbike mezőnyéhez nyolc külföldi vendég is csatlakozik, akik között ott lesz a sportág egyik legnagyobb neve, a brit Ryan Nangle is.

A 13. OSG legnagyobb alakja a spanyol Viki Gomez lesz. Gomez a világ egyik legjobb flatlandese, kétszeres világbajnok és kétszeres európai XGames győztesként élő legendának számít. Vele az elkerített flatland pályán találkozhatunk majd, ahol a francia Matthias Dandois és Kun Ádám lesz a legnagyobb ellenfele.