Ha szörfözni akarsz, az óceánig kell menni

2012.11.14. 11:02

A Kanári-szigeteken rendezték október végén a magyar nyíltvízi hullámszörf országos bajnokságot. Az egytucat versenyző négynapos selejtezővel kezdett, az ötödik napra mindenki legalább egyszer szörfözött mindenkivel.

Az esélyeknek megfelelően Rigler Miklós, Lotfi Peiman és Pinczés Csaba jutott a háromfős, a kapott pontok alapján kialakuló döntőbe, a bajnokságot az utóbbi nyerte.

„A döntő napján napján szerencséje volt, jobbos hullámok jöttek, neki pedig az a természetes alapállása" - mondja Koczka Gergő, a verseny ötödikje. „A dobogósok évi 50-80 napot tudnak óceánban edzeni, Csaba például Biarritzban, Franciaországban él. A bajnokság főszervezője a második helyezett Rigler Miklós, a koedukált verseny egyetlen női indulója a felesége, a negyedik helyen végző Rigler-Nemere Zsóka volt."

„Általában 20-30 fős a mezőny, most kevesebben voltunk. Ilyen messzire kell menni versenyezni, mindenképpen az óceánig, a Balatonon ezt nem lehet. A zárt tengereken, mint például az Adria, csak viharban vannak jó hullámok. A Kanári-szigetek egzotikus helyszín, de a fapados járatokkal olyan olcsón elérhető, mintha például Franciaországba repülne az ember. Írország is vonzó helyszín, tervezzük, hogy ott is legyen egyszer a bajnokság."

Kétméteres hullámokon versenyeztek

Fuerteventura Marokkó partjaitól úgy 150 km-re található, nevét az uralkodó erős szélről kapta, amely mozgásban tartja az óceánt. A szörfösök körében főként a sziget északi, északnyugati partja kedvelt. A riderek 5-7 láb magas hullámok között, ragyogó napsütésben versenyezhettek.