Agyödéma miatt fordult vissza a magyar–amerikai expedíció a Himalájában

2013.02.13. 08:54

Sikertelenül ért véget Klein Dávid expedíciója, nem tudott feljutni a 8126 méter magas csúcsra, a himalájai Nanga Parbatra, mert mászótársa, az amerikai Ian Overtone magashegyi agyödémát kapott. Vissza kellett fordulniuk.

tel4
Fotó: expeditions.hu

„Az egyesből a kettes táborba való emelkedés során Ian Overton hegymászón a magashegyi agyödéma tünetei jelentkeztek. A tünetek súlyosbodásakor a páros úgy döntött, azonnal meg kell kezdeni az ereszkedést, ezek figyelmen kívül hagyásának akár mozgásképtelenség vagy kóma is lehet a következménye. Ian már jobban van, mindazonáltal a fiúk mérlegelték a helyzetet és arra jutottak, hogy nincs több próbálkozási lehetőségük a hegyen" – írja az expedíció honlapja.

A december 26-án kezdődött expedíció nem ment simán eddig sem. Az utazáskor Ács Zoltán egyik csomagja elveszett, és így a mászó a lábán a meleg ruhák hiányában a fagyási sérüléseket szerzett. Overtone felszerelésének egy részét menet közben lopták el.

A háromfős csapat január 4-én érkezett a 4200 méteren lévő alaptáborba, ahol először olyan sátorban laktak, aminek nem volt alja. Ezt később lecserélték, de áramuk nem volt, ezért egy aggregátort szereztek be. Két héttel később már kiépítették az egyes tábort.

Február 4-án Ács feladta, mert fagyási sérülései miatt nem tudott részt venni az akklimatizációs mászásokban, így esélye sem volt feljutni a csúcsra.

tel2
Fotó: expeditions.hu

Klein és Overtone ketten próbáltak meg feljebb jutni, de az egyes és kettes tábor között, 5500 méteres magasságban a visszafordulás és a feladás mellett döntöttek. „Az akut hegyibetegséget (AMS – Acute Mountain Sickness) a hypoxia okozza (oxigénhiány) és rosszabbítja a rossz, kevés alvás, a táplálkozás és a dehidratáció. A tünetei a hányinger, a fáradtság és a szédülés. Viszonylag könnyű kezelni: lejjebb kell menni, vizet inni és Diamoxot bevenni. Másrészt van a magassági agyi ödéma (HACE – High Altitude Cerebral Edema). Ez akkor jelentkezik, amikor az AMS összes tényezője kombinálódik azzal, hogy gyorsan nagy magasságra megyünk fel. A légköri nyomás gyors csökkenését a test nem tudja kezelni, és a folyadék elkezd sűrűsödni, ezzel nyomást gyakorolva az agyra. Az AMS tünetei mellé olyan örömöket ad, mint a motorikus készségek csökkenése és hallucinációk. Ha nincs kezelve, halálos is lehet" – írja naplójában Overtune.

tel1
Fotó: expeditions.hu

A Nanga Parbatra eddig egy magyar, Erőss Zsolt jutott fel. Klein Dávid tavaly májusban a Mount Everestre próbált feljutni, de 8000 méteres magasságból vissza kellett fordulnia gyomorpanaszai és rossz akklimatizációja miatt.