Mi történhetett Erőss Zsoltékkal?

2013.05.22. 14:24 Módosítva: 2013.05.22. 17:08
Eltűnt Erőss Zsolt és Kiss Péter, a Kancsendzönga-expedíció két csúcsmászója ereszkedés közben, 8000 méteres magasságban, keresésük egyelőre nem folytatódik - közölte szerda délelőtt a Magyarok a világ nyolcezresein szóvivője. Vincze Szabolcs megerősíteni ugyan nem tudta a hírt, de szerinte elképzelhető, hogy Kiss Péter lezuhant.

Nem kell hibázni ahhoz, hogy egy 8000 méteres hegy megmászásából tragédia legyen. A himalájai csúcsok közelében ugyanis olyan körülmények uralkodnak, hogy a legalaposabb szervezettség mellett is számtalan váratlan eseménnyel szembesülhet az alpinista.

A magasban lelassult szervezet nem tud időben reagálni olyan meglepetésekre, mint a kő-, vagy jéghullás, esetleg a lavina. Az alacsonyabb zónában a hegymászó ilyen esetben talán félreugrik, vagy képes máshogy reagálni. De 8000 méteren talán már csak akkor észleli a vészhelyzetet, amikor az már zajlik. Ugyanígy a meredek terepen történő kicsúszás is halálos lehet, ha az alpinista nem tudja gyorsan lefékezni magát.

Sok baleset oka volt már az időjárás váratlan változása is, ami ebben a magasságban életveszélyes fagyásokhoz, kihűléshez vezethet.

Túlvállalták magukat?

A magyar expedíció esetében ugyanakkor már a sikeres csúcsmászás napján kérdéseket vetett fel, hogy miért tartott ilyen sokáig a csúcsmenet. Információink még hiányosak, így csak találgatni lehet, de annyi biztos: a 24 órás mászás szokatlanul hosszúnak számít. Ideális esetben nagyjából ennyi időt számítanak arra, hogy a hegymászók feljussanak a csúcsra, majd visszaereszkedjenek az egyik felső táborba.

Ahogy a közhelyes hegymászómondás tartja: a csúcs az útnak még csak a fele, onnan vissza is kell térni.

Az első intő jelre egyébként már a csúcsmászás előtt felfigyelhettünk: a két magyar alpinista a csúcstámadás előtti este nem érte el a felső tábort, és valamivel lejjebb verték fel sátrukat. Azaz másnap csak az ideálisnál hosszabb úton juthattak fel a Kancsendzöngára.

Kiss Péter (b) és Erőss Zsolt (b2) valamint Kollár Lajos az expedíció vezetője (j2) és Jaroslav Dutka szlovák hegymászó
Kiss Péter (b) és Erőss Zsolt (b2) valamint Kollár Lajos az expedíció vezetője (j2) és Jaroslav Dutka szlovák hegymászó
Fotó: Magyarok A Világ Nyolcezresein / MTI

Kezdő hegymászók jellemző hibája, hogy a csúcs közelébe érve elfogja őket a lelkesedés, és bár már vissza kellene fordulniuk, erejükön felül teljesítve mégis feljutnak a csúcsra. Néha azonban tapasztalt alpinisták is hasonló hibába esnek. Az extrém körülmények közt elhomályosul az értékítéletük, és bízva gyakorlatukban, többet vállalnak a kelleténél. Kis híján ez okozott tömeges szerencsétlenséget 2011-ben a Lhocén, ahogy ezen cikkünk utolsó bekezdésében erről meg is emlékeztünk.

Erőss hegymászókarrierjében előfordult, hogy a végsőkig feszítette a húrt, de olyanról is tudni, amikor bölcsen döntött. Így tett például 2005-ben, a K2-n: noha már látta a célt, úgy ítélte meg, hogy a körülmények nem ideálisak, és a csúcs helyett inkább lefelé vette az irányt.

A tegnapi esetben a kockázatvállaló forgatóköny körvonalazódott: Erőss Zsolt ezúttal alig 4 órával a csúcs után már végső kimerültségéről beszélt az alaptábornak küldött rádióüzenetében.

Az extrém kimerültség lehetett az oka, hogy a mászók újabb szokatlan döntést hoztak: 8300 méteren éjszakáztak. Ez nem csak azért volt rossz döntés, mert nem volt náluk sátor, hálózsák és víz készítéséhez szükséges főző sem. Hanem mert ebben a magasságban már nem létezik pihenés. Az alacsony oxigénszint miatt a szervezet akkor is fárad, ha az ember mozdulatlanul fekszik.

A szabadban töltött éjszaka tehát csak rontotta a helyzetüket, és mivel Kiss Péter rádión arról is beszélt, hogy társa végtagjait masszírozza a fagyás ellen, az is elképzelhető, hogy komoly fagyási sérüléseik voltak.

Reggel ugyan folytatták útjukat, de Erőss még egyszer megállt aludni 8100 méteren, még mindig a halálzónában.

A nepáli Kancsendzönga 8586 méter magas csúcsa látszik viharban
A nepáli Kancsendzönga 8586 méter magas csúcsa látszik viharban
Fotó: Magyarok A Világ Nyolcezresein / MTI

A 7600 méteres tábor felett pedig még hátra volt egy meredek rámpa, amelyen a jelek szerint egyikük sem jutott túl. Egy spanyol hegymászó jelentése szerint Erőss utolsó rádióüzenetében még elmondta: Kiss Péter kicsúszott, lezuhant. Ez vélhetően ezen a meredek részen történt.

Ennél többet nem tudhatunk biztosan, de ha Erőss nem jutott le a legfelső táborba, minimális az esély, hogy életben van. Két éjszakát töltött kinn az embertelen körülmények közt, az ereszkedés sebességéből ítélve ereje elfogyott, így vélhetően ő is kicsúszott ezen a rámpán, vagy valahol felette érte a halál.