200 km/h-val zuhant a Himalájáról

2013.05.29. 14:59

Hatvan évvel az első sikeres Himalája-expedíció után Valerij Rozov bázisugró a Csomolungma oldaláról, 7220 méteres magasságból rugaszkodott el május elején, és 200 km/h-s sebességet ért el, mielőtt biztonságban landolt 5950 méteren.

A 48 éves orosz több mint két évet készült a rekordkísérletre, rengeteg időt szentelt az ugráshoz használt szárnyas siklóruha tökéletesítésére.

Rozov és csapata az ugrás előtt három hetet töltött a Himalájában, négy serpa, fotósok és forgatócsoportja kísérte. A hegyre az északi útvonalon jutott fel, négy napig tartott az út az alaptáborból az északi fal legmagasabb pontjához, ahonnan -18 fokos hidegben vetette magát a mélybe.

Az ugrás utáni szakasz volt a legkritikusabb, mert a ritka levegő miatt több ideig tartott, míg szabadesésből repülésre váltott. Közel négy percen át volt a levegőben, majd a Rongbuk-gleccseren landolt.

Mount Everest base jump: Russian daredevil Valery Rozov sets new world record

„Ez volt eddig a legnehezebb ugrásom a magasság és a fizikai megterhelés miatt, és az elején egy kicsit aggódtam is, mert a sziklafal nem volt túl magas"- mondta Rozov földet érés után.

A Nyizsnyij Novgorodból származó sportolóaz elmúlt években számos hasonlóan látványos akcióval hívta fel magára a figyelmet. 2009-ben Kamcsatkán egy működő vulkánba ugrott, 2010-ben a Déli-sarkon az Ulvetanna-csúcsról vetette le magát, 2012-ben pedig a Himalájában lévő Shivling-hegyről.